1Twente wint Lokale Media Award voor armoedeproject

1Twente heeft een Lokale Media Award gewonnen voor het project OmArm Enschede. De omroep kreeg de prijs in de categorie Innovatie. De Lokale Media Awards werden vrijdagavond uitgereikt in Beeld en Geluid in Hilversum.

Lokale media awards 2021
Presentator Niels Veurink (links), directeur Flip van Willigen en hoofdredacteur Henk ten Harkel (rechts) poseren met de prijs © 1Twente

De jury zocht in de categorie Innovatie naar nieuwe vertelvormen die ze bij lokale omroepen nog niet eerder hebben gezien.

Sterke journalistieke inhoud

OmArm Enschede werd gekozen om zijn maatschappelijke relevantie en focus op de lokale problematiek. Daarnaast werd door de jury de presentatie geprezen: “1Twente heeft gebruik gemaakt van een groot aantal digitale verhaalvormen en is erin geslaagd daarmee de toch al sterke journalistieke inhoud net nog wat verder op te tillen.”

Directeur Flip van Willigen: “Dit onderstreept het belang van de lokale journalistiek. Heel veel mensen kunnen door dit soort onderwerpen getroffen worden. Het is belangrijk dat die worden aangepakt en er wat mee gebeurt. Dit project hebben we dankzij de steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de gemeente Enschede kunnen doen.

icon_main_quote_red_glyph

"1Twente heeft gebruik gemaakt van een groot aantal digitale verhaalvormen en is erin geslaagd daarmee de toch al sterke journalistieke inhoud net nog wat verder op te tillen"

Jury Lokale Omroep Awards

Ophef

In het project OmArm Enschede staat de armoedeproblematiek in Enschede centraal. Al decennialang bungelt de stad onderaan de sociaaleconomische lijstjes. Zowel regionaal als landelijk. Over een periode van anderhalf jaar heeft 1Twente in een serie publicaties onderzocht hoe dat kan, wat het betekent voor de inwoners van de stad en wat eraan te doen valt.

Daarbij is gekeken naar de invloed van het verleden, de invloed van de ligging en opbouw van de stad en de invloed van regelgeving en uitvoering. De publicaties over het gedrag van de gemeente, die bijna iedere inwoner met een uitkering behandelde als fraudeur, zorgden voor ophef. Inmiddels staat een humanere aanpak in de sociale wetgeving hoog op de agenda bij de Enschedese politiek.

De conclusies van OmArm Enschede zijn samengevat in onderstaand artikel:

Over de Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards zijn de prijzen van en voor de lokale publieke omroep. Het laat zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent. De categorie Innovatie is bedoeld voor producties waarbij lokale -/streekmedia gebruik maken van vernieuwing.

1 Twente corporate export clean LMA
In 2019 werd 1Twente Omroep van het Jaar

Titelhouder

Bij de laatste editie in 2019 won 1Twente de award voor Omroep van het jaar. Als huidige titelhouder mocht het deze prijs vrijdagavond overhandigen aan haar opvolger OPEN Rotterdam.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.