Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Die Tolle Woche Arbeidsmarkt: stage over de grens zo gek nog niet

435199 tollwoche

Loop eens stage over de grens, ook al kun je makkelijk aan de slag in eigen land. Met die boodschap staat het Nederlands-Duitse arbeidsbureau GrensWerk deze week op de stoep bij opleidingen in de grensregio.

Ja, het gaat nu goed op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is laag, het aanbod vacatures groot. Nog wel. Een crisis ligt altijd op de loer , zegt Peter Schildkamp, teamleider bij GrensWerk. Kijk naar de brexit of naar het bombardement op de olie-industrie in Saudi-Arabië. Je moet zorgen dat mensen geen beroep op een uitkering hoeven doen als het weer minder gaat. Het maakt verschil of je alleen uit werk in Twente kunt putten of in de hele Euregio. Twente als arbeidsmarkt is relatief klein. Als je alleen hier kijkt laat je kansen liggen aan de andere kant van de grens.

Met dat verhaal gaat het arbeidsbureau in Die Tolle Woche op pad bij Nederlandse en Duitse opleidingsinstituten: Saxion, het ROC van Twente en Duitse Berufsschulen. GrensWerk on tour: Bus2Talent heet de campagne. Want ook dat is een doel: talent behouden voor de regio. We hebben te maken met vergrijzing en ontgroening , zegt Schildkamp. De behoefte aan gekwalificeerd personeel is groot. Daarom moeten we zorgen dat studenten die van Saxion of het roc komen ook hier in de regio blijven. Een stageplek in Madrid is leuk, dat snap ik. Maar ben je van plan om daar voor altijd te blijven? Als je in de Duitse grensregio stage loopt dan is het realistisch dat er een vaste baan uit voortkomt.

Veel vooroordelen
Nederlandse jongeren hebben best belangstelling voor de Duitse arbeidsmarkt. Dat weten ze bij GrensWerk uit tal van gesprekken met docenten en studenten. Tegelijk is er amper Duitse taalkennis , aldus Schilldkamp. Ook hebben studenten veel vooroordelen. Dat je altijd U moet zeggen, dat het er strak en hiërarchisch aan toe gaat. Het klopt ten dele, maar het verandert in rap tempo. In de Duitse grensregio zitten veel ondernemers die aan Saxion hebben gestudeerd. Dat zie je terug in de bedrijfscultuur.

Andersom wil GrensWerk ook Duitse jongeren enthousiast maken voor werk in Nederland. Schildkamp: Het gaat erom dat je de arbeidsmarkt in de Euregio in beweging brengt. Ook voor Duitse jongelui is het interessant om te kijken hoe het in Nederland gaat. Voor beide arbeidsculturen is iets te zeggen. Beide hebben voor- en nadelen. Als je ze met elkaar combineert dan heb je iets moois in handen.

Aan beide kanten van de grens zitten tal van interessante bedrijven, aldus Schildkamp. In de GrensWerk-camper kunnen studenten met 3D-brillen alvast een virtueel kijkje nemen op de werkvloer. Bijvoorbeeld bij de biologische zuivelfabriek Söbbeke in Gronau, het installatiebedrijf Elanko in Heek, bij Bolk Transport in Almelo of bij Twente Milieu in Hengelo. Michael Paskert van GrensWerk: Bij namen van functies in het andere land kun je je misschien niet zoveel voorstellen. Daarom laten we beelden van de werkprocessen zien. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe een functie officieel wordt genoemd. Het gaat erom wat je kunt.

Kleine barstjes
Het gaat goed met de arbeidsmarkt in de regio. In Twente lag het werkloosheidspercentage in het tweede kwartaal van 2019 op 3,2 procent. De Kreis Borken telde in augustus 3,7 procent werklozen. Aan Duitse zijde zien we kleine barstjes ontstaan , zegt Peter Schildkamp van Grenswerk. Bedrijven gaan van drie naar twee ploegen, er zijn meer aanvragen voor uitzendwerk en kortdurende contracten. Met name de automotive-industrie heeft het moeilijk, mede door alle discussies rondom het milieu. In het westelijke Münsterland en Twente zitten veel bedrijven die hiermee te maken hebben.

Bloeiende economie
Door de bloeiende economie loopt ook het aantal bemiddelingen bij GrensWerk terug. Tegelijk verandert de doelgroep van het grensoverschrijdende arbeidsbureau.

Schildkamp: In 2016 en 2017 hebben we per jaar ruim honderd werkzoekenden uit Enschede en omgeving naar een baan in Duitsland bemiddeld, bijna uitsluitend mensen met een uitkering. Dit jaar zitten we op zestig bemiddelingen. Nu adviseren we veel Duitse werkzoekenden en mensen uit beide landen die een keer iets anders willen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.