Twente

Sluierbewolking op moment suprême tijdens verder perfecte zonsverduistering.

Amateur-sterrenkundige Arthur Wiegman heeft vanmiddag vanuit Lattrop de zonsverduistering gevolgd. Vanaf het dakterras van de voor publiek nog gesloten Cosmos Sterrenwacht had hij beter zicht dan vanaf zijn Hengelose balkonnetje. "De verduistering was prima te zien. Op het hoogtepunt om 12.22 had ik alleen wat last van hoge sluierbewolking."

17% bedekt

Tussen half twaalf en half twee schoof de maan gedeeltelijk voor de zon langs, met rond half een het hoogtepunt: op dat moment was 17 procent van het oppervlak van de zon, bezien vanuit Nederland, bedekt door de maan. Met het blote viel er weinig te zien en velen zullen er helemaal niks van gemerkt hebben, maar Wiegman genoot, al kijkend door zijn speciaal geprepareerde telescoop en een eclipsbril.

Hij reed ervoor naar Lattrop. De sterrenwacht is nog dicht voor publiek, maar als vrijwilliger heeft Wiegman bepaalde privileges: "Ik heb er de nodige foto's en videobeelden kunnen maken. Verder praat je een beetje met andere aanwezige liefhebbers en kijk je of de computer zijn werk goed doet: via de computer stuur je de camera's aan en schrijf je beelden weg."

Afrika, Amerika en China

Wiegman reist de hele wereld over om zonsverduisteringen vast te leggen. "Ik ben al in Amerika, Afrika, China en Hongarije geweest voor zonsverduisteringen." Dit keer kon hij dicht bij huis blijven: "Ik hoefde nu maar één dag verlof op te nemen, in plaats van een hele vakantie."

Deze verduistering was maar een kleintje. De Hengeloër legde ook al eens volledige verduisteringen vast en hoopt over een paar jaar weer een paar van die 'grote klappers' mee te maken in Spanje in 2026 of een jaar in later in Spanje of Egypte.

Hieronder de volledige video die RTV Oost een dag eerder maakte:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.