Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Exotische tuin van Cleemy ging van oase van rust naar bron van zorg

435648 Schermafbeelding 2019 10 04 om 082904

Er groeit ashwangandha en moringa, en kousenband krult naast een vijgenboom. Al meer dan acht jaar kweekt Cleemy Cerpentier (62) met zorg haar fruitbomen, groenten en bijzondere kruiden. Wat er volgend jaar nog groeit is de vraag. Op last van de gemeente moest ze de overkapping waar de planten overwinteren afbreken. Om haar tuin te redden, stapt ze naar de rechter.

Dit is okinawaspinazie, dat komt uit Okinawa, Japan, een plaats waar de mensen heel oud worden. En kijk, een stiekeme sla, die is daar gewoon zelf gaan groeien in die pot. En daar heb je valeriaan en dit is dropkruid. Proef maar eens. Alles hier kun je eten. Terwijl ze praat, breekt Cleemy Cerpentier hier en daar een blad of vruchtje af van een van de vele planten die in haar tuin aan de Steenweg staan. Het is een indrukwekkende verzameling van kleur, geur en vooral van smaak. Dit worden kleine, gele tomaatjes en kijk, hier groeit witte aubergine en daar de paarse aubergine. Die is bekender. En hier staat moringa, een bijzonder kruid met heel veel voedingswaarde.

Haar tuin is haar passie. Toch zat Cleemy niet al vanaf jonge leeftijd met haar handen in de aarde. Haar liefde voor tuinieren is eigenlijk uit nood geboren. Een tijdje ging het slecht met haar. Ze had last van een te hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Ik slikte ontzettend veel medicijnen, maar daar werd ik eigenlijk alleen maar zieker van. Op een gegeven moment kreeg ik hartkloppingen en voelde me helemaal depri. Ik was mezelf niet meer.

Vet eten en vlees
Ze houdt enorm veel van eten en vooral vet eten en vlees waren favoriet. Het advies was om toch echt gezonder te gaan leven. Meer groente en meer fruit. Toen ben ik me daarin gaan verdiepen en ben ik begonnen met het telen van tomaatjes en aubergine, in grote bakken in de flat waar we toen woonden. Stiekem stopte ze met het slikken van de medicatie en paste haar voedingspatroon drastisch aan. Ze voelde zich al snel veel beter.

Haar passie sloeg over op de andere flatbewoners en al snel stond de flat vol met bakken vol kruiden, groente en fruit. Toen we gingen verhuizen zei ik: ik wil een klein huis met veel grond voor mijn auto s en mijn tuin . Die plek kwam er aan de Steenweg, waar Cleemy inmiddels een indrukwekkende verzameling planten en fruitbomen heeft staan.

Het is een stuk van mijn leven, een combinatie van ontspanning, beweging en gezond leven. Alles waait, wappert en groeit. Ik haal zoveel mogelijk eten uit mijn eigen tuin. Dan loop ik overal langs en denk ik aan wat ik vandaag allemaal ga gebruiken. Ze heeft haar eigen methodes. Snoeien doet ze op gevoel en alles wat ze afknipt, laat ze terugvallen in de tuin. Als bodembedekking, dat houdt je grond gezond en het vocht in de grond. Mensen moeten niet te veel knoeien, je moet de natuur haar werk laten doen.

Een beetje hulp heeft de natuur echter wel nodig. Zeker in de winter hebben haar exotische planten het zwaar. Ik had een grote tent van 40 vierkante meter. Die gebruikte ik voor winteropslag en voor het zaaien in het voorjaar. Helaas moest ik die van de gemeente afbreken. Een enorme tegenslag voor de gepassioneerde tuinierster. Alles dat niet koudebestendig is, heeft ze nu naar binnen gesleept. Haar huis staat vol, tot de slaapkamer aan toe. En dan moeten de palmen er nog bij. De beschutte tent waar de planten eerst stonden, moest verdwijnen toen de buren in 2017 naar de gemeente stapten wegens vermeende overlast. Cerpentier zou ratten aantrekken, met slordige bouwsels de omgeving in gevaar brengen, overlast veroorzaken met kamerverhuur en zonder vergunning de tuin hebben volgebouwd.

Dwangsom van 30.000 euro
Een ambtenaar nam een kijkje bij de woning aan de Steenweg en stelde vast dat er niets onoorbaars aan de hand was. Behalve dan de bebouwing in de tuin, daar stonden inderdaad meer vierkante meters dan was toegestaan. Daarmee begon een juridische strijd die nu al twee jaar duurt. Een dwangsom van 30.000 euro maakte een einde aan de tent. Cerpentier vroeg een vergunning aan voor een berging.

Daarna bestookten de partijen elkaar met berekeningen over de exacte hoeveelheid die nog bebouwd mocht worden. Het dossier werd steeds dikker, terwijl het aantal meters daalde. Eerst mocht ik 20 vierkante meter bebouwen, toen nog maar 12 en nu nog maar 4. Zelfs de bezwarencommissie kwam er niet uit. Het gezamenlijk oppervlak van de reeds aanwezige bouwwerken is de commissie niet geheel duidelijk , noteerde die in haar advies.

Nieuw besluit
Dat advies viel uiteindelijk in het voordeel van de Enschedese uit. De gemeente wees in een nieuw besluit de aanvraag voor de bergruimte echter opnieuw af. Op andere gronden, met weer andere berekeningen. Binnenkort staan Cerpentier en de gemeente voor de rechter. De 62-jarige hobbytuinierster wordt er vooral treurig van. Mijn tuin wordt minder en minder. Het is diep triest en zielig. Ik wil alleen rust en tuinieren, ik stoor hier niemand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.