Enschede

Agressie na winkeldiefstal in Enschede: werkstraf en geldboete voor Haaksbergenaar (21)

De rechter zou Mohamed M. (21) liefst achter tralies zetten. Maar omdat de Syriër uit Haaksbergen dan onvoldoende hulp krijgt, is de magistrate mild.

436272 rechtbank 45
Bij Albert Heijn in de Enschedese binnenstad scant Mohamed alleen een plastic tasje. Na het afrekenen van 20 cent bij de zelfscan proppen hij en zijn vrouw hun boodschappen erin. Ze worden aangesproken op de diefstal. Hij wordt agressief. In het tumult heft hij een paal boven het hoofd en bedreigt medewerkers. Mohamed haalt uit en bezorgt een manager een pijnlijke pols.

Nu, een maand later, zit Mohamed voor rechter Aty Ellenbroek, naast een tolk. Hij legt alle schuld voor het gewelddadige supermarktbezoek bij anderen. Dat de geblesseerde AH-man 400 euro smartengeld vraagt? âZe gingen achter mij aan.â Hij wil niet betalen.

Gast
Zijn opstelling valt verkeerd. Ellenbroek: âU bent hier te gast. U gedraagt zich niet als gast.â Mohamed kwam in mei 2015 naar Nederland. Hij woont bij zijn familie in Haaksbergen en is getrouwd met zijn minderjarige vriendin Fatima. De imam zegende hun huwelijk in. De rechter vraagt naar de trouwdatum. Mohamed: âZes, zeven maanden geledenâ¦â Ze verdienen de kost in een fastfoodketen.

Heling van scooters
Behalve de diefstal met geweld bij Albert Heijn in Enschede, wordt hij verdacht van het helen en stelen van twee scooters. In Syrië zou hij nooit âzoietsâ doen. âDaar hadden we alles.â Als Mohamed door de politie op een scooter wordt aangesproken, is zijn verhaal hetzelfde. Zijn elektrische fiets is gestolen, hij moet naar Haaksbergen. Hij kon een scooter âlenenâ van een junk bij Atak, voor 20 euro, zegt hij. De rechter: âVan alles dat u me vandaag heeft verteld, geloof ik nog niet de helft.â

De rechter volgt de eis om gevangenisstraf niet. Haar vonnis: 160 uur voor niks werken (plus 30 uur voor een vorige zaak) en 71 dagen voorwaardelijk. Mohamed moet de schade vergoeden en een cursus agressiebeheersing volgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.