Hengelo
Sport

FBK-directeur: ‘Duplantis wil volgend jaar graag terugkomen’

Dinsdag is hij nog even druk met de Ethiopische trials (zie kader) in ‘zijn’ FBK Stadion, maar vanaf woensdag richt Hans Kloosterman zich weer even volledig op z’n bedrijf HK2 projectontwikkeling. Toch zal hij de komende maanden vast nog wel eens wegdromen bij de gedachte aan Sifan Hassan, Mondo Duplantis en de FBK Games van afgelopen zondag.

'Alles moet kloppen'

Of hij zichzelf zondag af en toe in z’n arm heeft geknepen? Kloosterman lacht: “Het was inderdaad wel een beetje onwerkelijk af en toe. Neem het wereldrecord van Sifan op de 10 kilometer. Je bedenkt een scenario voor de wedstrijd, je weet dat Sifan een snelle 10 kilometer wil lopen en dat ze het ook in zich heeft, maar dan moet wel alles kloppen. Het weer moet goed zijn, het lichaam mag niet protesteren. Als het dan gaat, zoals je van te voren hoopt, dan is dat fantastisch!”

icon_main_quote_red_glyph

"Je bedenkt een scenario voor de wedstrijd, je weet dat Sifan een snelle 10 kilometer wil lopen en dat ze het ook in zich heeft, maar dan moet wel alles kloppen."

Hans Kloosterman, directeur FBK Games

Publiek

Het heeft volgens de directeur van de FBK Games ook alles te maken met het publiek dat weer aanwezig mocht zijn. “De atleten hebben maandenlang zonder publiek gelopen. Nu zat er weer 1.500 man en mét onze augmented audio (een interactief systeem dat via speakers geluid toevoegt aan het geluid van de aanwezigen, red.) erbij leek het alsof het stadion vol zat. Als een atleet in trance een wedstrijd loopt, heeft hij of zij echt niet in de gaten, dat een deel van het geluid uit boxen komt. Ik ben trouwens wel benieuwd of die techniek ook werkt als het stadion wel vol zit. Misschien gebruiken het volgend jaar wel weer.”

tekst gaat verder onder foto

Armand mondo duplantis fbk 2021 FOTO FBK GAMES 2
Armand 'Mondo' Duplantis etaleerde zondag zijn grote klasse. De in Amerika geboren Zweed sprong zondag met z’n polsstok over 6,10 meter. © FBK Games

Second screen

Het ‘second screen’ is in elk geval een blijvertje, weet Kloosterman: “Om al die mensen die er dit jaar niet bij konden zijn toch iets te bieden, hebben we het second screen event bedacht. Via de site kon je extra interviews met atleten zien en meekijken in de callroom en bij de warming-up. Niet alles ging vlekkeloos, maar we gaan het evalueren en het komt in 2022 zeker terug.”

'Mondo heeft echt genoten'

Wie volgend jaar misschien ook wel terugkomt, is Armand Duplantis, op z’n 21e al de beste polsstokhoogspringer ooit. De in Amerika geboren Zweed sprong zondag met z’n polsstok over 6,10 meter. Nog nooit sprong iemand in Nederland over de 6 meter, maar ‘Mondo’ deed het schijnbaar moeiteloos. Kloosterman: “Hij heeft echt genoten. Mondo kwam dit weekend vaak bij me om te vertellen hoe leuk hij het hier vond. Zijn manager zei tegen me dat we het goed gedaan hadden en dat Mondo er nu al over sprak om volgend jaar terug te komen.”

icon_main_info_white_glyph

Ethiopische trials

De Ethiopische atletiekbond heeft opnieuw het FBK-stadion in Hengelo uitgekozen voor zogeheten ‘trials’. Team Ethiopia kan er startplekken veroveren op verschillende afstanden voor de Olympische Spelen in Peking. De bond is kennelijk zeer tevreden over de baan en de faciliteiten: het is namelijk niet voor het eerst dat toppers uit dit Afrikaanse land zich in Hengelo mogen proberen te kwalificeren voor een belangrijk toernooi. De eerste keer was in 2015. Toen ging het ook om kwalificaties voor 'Peking'. In dat jaar werd daar het WK gehouden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.