Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Enschede behoort tot efficiëntste ov-steden €™

438439 562302

Als je met het openbaar vervoer naar het centrum gaat, kom je in Enschede vanuit een willekeurige plek relatief snel en zonder al te veel te lopen aan. Althans, dat zegt Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen, na eigen onderzoek.

Op basis van data van Google heeft Holidu uitgezocht hoe efficiënt het ov-netwerk van de 37 grootste gemeenten in Nederland is. Rondom de centra van deze steden zijn vier cirkels getrokken, met een straal variërend van 1,5 tot 4 kilometer. Op de lijn van elke cirkel zijn willekeurig punten geprikt, van waaruit een route met het openbaar vervoer naar het centrum is gesimuleerd. Enschede is geëindigd op plek vijf.

Vijfde plek
Volgens de berekeningen van Holidu kost het in Enschede zo n 8,5 minuten per kilometer om met het ov in het centrum van de stad te komen. Gemiddeld 22 procent van deze route moet te voet worden afgelegd. Daarmee scoort Enschede net iets lager dan koploper Apeldoorn, Rotterdam, Zaandam en Zoetermeer. Maar nog beter dan respectievelijk Den Haag, Groningen, Heerlen, Amsterdam en Den Bosch.

Mooie stad
Enschede is een mooie stad om vanuit de bus te bekijken stelt Holidu. Per kilometer busroute (360 kilometer in totaal) is er één halte en dat wordt benoemd als positieve factor. We hebben dit onderzoek vooral gericht op toeristen of mensen die de stad willen ontdekken , zegt Lotte Bolscher van Holidu. Opvallend is dat vakantiehuizen uitgerekend buiten het onderzoeksgebied van maximaal vier kilometer vallen. Kanttekening: de routes zijn gesimuleerd tijdens een maandagochtendspits. Was voor een tijdstip na 20.00 uur of een dag in het weekend gekozen, dan had de uitslag anders kunnen zijn. In delen van de stad, zoals Hogeland of Boekelo, rijden dan minder of geen bussen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.