Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Groot liquidatieproces van Twente gaat van start in de rechtbank

438713 786185 2

In de Almelose rechtbank begint dinsdag het meest omvangrijke misdaadproces van de regio: twee broers worden verdacht van in totaal acht moordpogingen, die in de komende drie weken worden besproken.

De rechtbank in Almelo begint dinsdag met het proces tegen de broers Maurits R. (25) en Henri W. (38). Zij zouden in totaal acht liquidatiepogingen hebben gepleegd, in een periode die binnen de Twentse recherche bekend kwam te staan als de hete herfst .

Die naam slaat op de maand september 2017, toen ernstige geweldsuitbarstingen elkaar in rap tempo opvolgden. R. en W. zouden de liquidatiepogingen hebben gepleegd in opdracht van Simo D., de Twentse onderwereldbaas die al enkele jaren vastzit in een Duitse gevangenis. Zijn bende voert een strijd tegen een groep mannen met banden met Satudarah.

Betrokken
Het geweld begon in januari 2017, toen in de Enschedese Ruischenborchstraat de kogels in het rond vlogen en een man acht keer werd geraakt. Twee dagen later werd in de stad een Turkse kapper met benzine overgoten en in brand gestoken. Justitie denkt dat Henri W. bij beide gebeurtenissen betrokken was. Broertje Maurits R. zou juist actief zijn geweest op 18 en 19 september 2017. Toen werden er op drie panden in Enschede en één in Almelo geschoten. Ook zou hij vier maanden eerder in Gronau een Turkse ondernemer hebben beschoten.

Celstraf
R. werd in april al veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar, voor een aantal brandstichtingen in Almelo. Ook die zouden zijn uitgevoerd in opdracht van de organisatie van Simo D.. Een brandstichting aan de Almelose Palestrinastraat was mogelijk een waarschuwing voor een van de zonen van het paar dat er woont. Hij zou een belastende verklaringen over D. hebben afgelegd.

Getuige
Hoewel er bij de incidenten die nu besproken worden in totaal tientallen kogels zijn afgevuurd - soms met zware, automatische wapens - die ook meerdere mensen hebben geraakt, zijn er op wonderlijke wijze geen doden gevallen. Justitie houdt er dan ook rekening mee dat meerdere incidenten als waarschuwing dienden.

Ook zouden meerdere keren de verkeerde persoon slachtoffer zijn geworden. Vorige maand verklaarde een nieuwe getuige in het proces nog tegenover deze krant dat meerdere kogels vermoedelijk voor hem waren bedoeld. Mij konden ze niet pakken, dan gaan ze naar je familie , zei hij.

De recherche heeft in totaal vier grote onderzoeken aan de liquidatiepogingen gewijd. Omdat die allemaal worden besproken neemt het proces tegen de twee broers meerdere weken in beslag. Op 11 november komt justitie met een strafeis, waarna het nog enkele weken duurt voordat er een uitspraak volgt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.