Vuurwerkramp Enschede

PODCAST | Vuurwerkramp 2000: waarom deed klokkenluider Van Buitenen een aangifte?

Op maandagmiddag begin deze week heeft Paul Van Buitenen aangifte bij de politie gedaan. Dat is zo gek nog niet, maar Paul van Buitenen staat in Nederland bekend als klokkenluider en deed aangifte bij de politie Enschede op basis van zijn onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000. De onderzoeker is namelijk niet eens met de werkwijze van de Nederlandse staat en de gemeente Enschede. 1Twente sprak hem en maakte er een nieuwe podcast-aflevering van.

438810 940038

Volgens Van Buitenen zijn in het proces de verkeerde mensen gestraft. Op basis van zijn eigen onderzoek, zoân 1400 paginaâs, concludeert hij dat van hogerhand van alles is gedaan om de schuld te leggen bij S.E. Fireworks - het vuurwerkbedrijf dat in 2000 ontplofte, waarbij 23 mensen de dood vonden.

Van Buitenen stapte het politiebureau binnen, samen met toenmalig directeur Rudi Bakker, oud-rechercheur Jan Paalman en Mathilde van der Molen, de vrouw van een van de vier omgekomen brandweermannen.

Onderzoek door Bert van Gool
Ook Van Gool komt in de aflevering terug. De technische adviseur uit Enschede en heeft zich na de vuurwerkramp, uit eigen interesse, met de zaak bezig gehouden en een rapport geschreven. Destijds was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Welzijn Enschede Noord. Die stichting, met als functie een kenniscentrum te zijn, werd opgericht omdat er nog veel onzekerheid over de ramp bestond. Veel slachtoffers hadden in de nasleep ervan behoefte aan meer informatie. Van Gool, een goede vriend van Van Buitenen, was maandag eveneens bij de aangifte aanwezig.

Reactie gemeente
De gemeente Enschede wil er op dit moment geen reactie geven - het onderzoek is te veelomvattend. "Er zijn heel veel partijen bij betrokken", aldus woordvoerder Ton Kamp. "Op dit moment weten we onvoldoende en daarom kunnen we er nog geen uitspraken over doen."
Luister hieronder naar de aflevering.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzinga/Het Oog

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.