Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zes ton voor beste ideeën om Enschede weer op te fleuren

Wederopbloeifonds is een mooie naam voor de zes ton die Enschedeërs mogen uitgeven aan mooie plannetjes voor de stad. Voorwaarde is wel dat alle mooie ideeën bijdragen aan versterking van Enschede na de moeizame coronaperiode. Bewoners, verenigingen, organisaties, instellingen en bedrijven uit Enschede kunnen een voorstel indienen. Een jury maakt de keuzes uit de projecten die voor subsidiëring in aanmerking komen.

Stadsjury

De stadsjury wordt door het College van Burgemeester en Wethouders samengesteld en bestaat uit negen Enschedeërs. Spekkopers zijn initiatiefnemers die het voor elkaar krijgen om hun voorstel zo uit te werken dat het welzijn en geluk van de inwoners wordt verhoogd, dat werk wordt gecreëerd, dat de lokale productie en gezonde leefomgeving voor de bewoners wordt bevorderd.

Ramp achterlaten

Er lonkt maximaal 25.000 euro voor particulieren plannenmakers en verenigingen of bedrijven mogen zo’n 50.000 euro besteden. “Dat hebben we als richtlijn meegegeven, maar als de jury vindt dat een goed plan veel meer geld nodig heeft, kan dat ook”, zegt Gjalt Gjaltema, bestuursadviseur van de gemeente Enschede.

Hij hoopt dat het bedrag als opstart wordt gebruikt ‘om de ramp achter ons te laten, net als bij de Vuurwerkramp’. “Ik verwacht heel veel. In de stad is veel sociale cohesie, het verenigingsleven is sterk: Er komt wel wat.” Voorwaarde is ook dat het plan duurzaam en blijvend is.

Laagdrempelig

Mededeelzaam over de aard van de projecten is Gjaltema niet. “Nee, de jury moet ernaar kijken. We hebben de regeling heel laagdrempelig gemaakt. Iedereen kan meedoen. Een duidelijk verhaal en een pitch bij de jury. Daar gaat het om.”

Gjalt Gjaltema Ernst Bergboer
Bestuursadviseur Gjalt Gjaltema
Beeld: Ernst Bergboer

Vier rondes

Bewoners kunnen voor 1 augustus initiatieven voor de eerste ronde indienen. Er zijn vier rondes, elk kwartaal één. Per ronde zit 135.000 euro in de pot die kan worden verdeeld. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over het beschikbaar stellen van de zes ton en de inrichting van het Wederopbouwfonds.

Als het plan door de gemeenteraad wordt omarmd, worden alle spelregels meteen daarna op de site van de gemeente Enschede gepubliceerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.