Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee
1Twente

Waarom we het verhaal over water vertellen

Water. Onmisbaar, maar in Enschede ook bron van ergernis en overlast. Bijna de helft van de woningen krijgt last van water bij zware regenbuien. Onder duizenden huizen stroomt grondwater de kruipruimten en kelders in. Het wordt alleen maar erger door klimaatverandering.

De gemeente worstelt met de steeds overvloediger regenval en parallel daaraan de steeds drogere zomers. De ligging van Enschede en de vele waterbronnen zorgen voor unieke problemen, die nergens anders in het land voorkomen. Als Enschede het water niet onder controle krijgt, klotst in 2050 bij de helft van de Enschedese woningen het water tegen de plinten. Gevolg: 400 miljoen euro schade, failliete bedrijven en vertrekkende inwoners.

In heel Enschede worden bijna onopgemerkt enorme projecten opgetuigd om in de toekomst geen problemen met te veel of te weinig water te krijgen. Projecten die de waterproblematiek tegengaan én de stad mooier maken. 1Twente Extra vertelt daarom de aankomende maanden het verhaal van Enschede en het water.

Podcast

De Enschede aan Zee-podcast is journalistiek speurwerk op een iets andere manier. Onze podcast gaat een stapje verder, kijkt een beetje dieper en is iets dichterbij. Het thema water houdt 1Twente niet alleen op video, online en in de krant bezig, maar nu ook in een gloednieuwe podcast.