Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Val van de Muur herbeleefd op Vliegbasis Twenthe

440153 Schermafbeelding 2019 11 10 om 134418

Precies dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur werd de historische gebeurtenis zaterdag herbeleefd op de vroegere vliegbasis Twenthe. Met videobeelden en een speciale Koude Oorlog-wandeling .

Bert Hellegers | Tubantia

De ingang van de vroegere vliegbasis verwijst op deze zaterdag symbolisch naar de val van de Berlijnse Muur, precies dertig jaar geleden. De slagboom staat wijd open. Daarboven wappert de vlag van het vroegere Oost-Duitsland. Het is voor het eerst dat hier op Twenthe een vlag hangt van een voormalig communistisch land. Dat was vroeger ondenkbaar , zegt voorzitter René Vossebeld van het Koude Oorlog Centrum.

Koude Oorlog
Om stil te staan bij de val van de Muur zijn de wandelingen over de vliegbasis Twenthe op deze dag aangepast. De route gaat deze keer over anders gesloten delen van het terrein. Vrijwilligers vertellen over de strategische rol die de basis speelde in de tijd van de Koude Oorlog.

Berlijn
In het wachtgebouw bij de ingang worden video s getoond van Berlijn op 9 november 1989. Inmiddels bekende beelden van juichende massa s die op de gehate muur dansten en er stukken uithakten. Wim Jansen (63) zat met echtgenote Nelleke op die dag aan de buis gekluisterd. We keken vooral naar de Duitse zenders, want op Nederland was niet zoveel te zien. Je kon nauwelijks geloven wat er gebeurde.

De historische gebeurtenis maakte diepe indruk op het Enschedese echtpaar en wordt op deze dag op de vliegbasis een beetje herbeleefd. Mooi dat met de val van de Muur de Koude Oorlog over was. Maar , vindt Wim Jansen, voor Twente heeft het nadelig uitgepakt. Daardoor is hier uiteindelijk de vliegbasis verdwenen en daarmee zo n tweeduizend banen.

Ossies
Gerrit Luttikholt (63) en echtgenote Wilma Heij vertellen dat ze Twente aan het herontdekken zijn. Ze hebben 25 jaar in een ziekenhuis in het Zwitserse Langenthal gewerkt en zijn sinds een half jaar terug op hun geboortegrond. Ze maken van de gelegenheid gebruik om achter de hekken te kijken van de vroegere vliegbasis. Vroeger was alles hier zwaar bewaakt.

In Zwitserland hadden ze veel collega s uit het voormalige Oost-Duitsland. Die kwamen in West-Duitsland niet aan de bak en trokken naar Zwitserland. Ze waren wat terughoudend maar heel sociaal. De val van de Muur kwam regelmatig in gesprekken aan de orde. Ze waren er blij mee, maar ze voelden zich daarna niet echt thuis in het nieuwe Duitsland. Ze noemden zich ook nog steeds Ossies. Wel apart dat die tegenstelling is gebleven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.