Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse gemeenten maken nog geen haast met tiny houses

Tiny house brouwerij nienke wes ter steege bord
Twente kent nauwelijks wijkjes met tiny houses. Alleen in Hengelo werd 2,5 jaar geleden een wijkje gerealiseerd; daar bleef het vooralsnog bij.
Beeld: 1Twente

Tiny houses ofwel 'kleine huisjes'. In Twente is er best enige vraag naar, maar beschikbare kavels zijn er niet of nauwelijks. Alleen in Hengelo werd 2,5 jaar geleden een wijkje gerealiseerd; daar bleef het vooralsnog bij. En dat wijkje moet over een paar jaar wijken voor nieuwbouw. De bewoners weten ervan en maken zich nog niet al te sappel, maar is die rust terecht? We spraken twee ingewijden en namen eerder al een kijkje in zo'n tiny house.

Ecologische voetafdruk

Even voor de duidelijkheid: wat is een tiny house precies? Het belangrijkste kenmerk van zo'n huisje zit 'm niet in het huisje zelf, maar in de bewoner. Die heeft een bepaalde levensovertuiging. Het merendeel wil duurzaam leven, niet teveel bezittingen hebben en niet teveel vastzitten aan één locatie. De organisatie Tiny House Nederland hanteert deze definitie: kleine, volwaardige, vrijstaande woningen van maximaal 50 meter vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering of op wielen.

Tiny house brouwerij nienke wes ter steege bord
Lees ook
'Je moet een beetje gek zijn, maar we zijn geen hippies'

Ter Steege Bouw Vastgoed

In Twente staan momenteel alleen in Hengelo tiny houses. Tien stuks om precies te zijn. Op een kavel van Ter Steege Bouw Vastgoed, niet ver van het centrum. Jan Willem Aardema is de woordvoerder van Tiny Housing Twente. Hij woont er zelf niet, maar de directeur van Bouwschool Twente was wel betrokken bij de aanleg: "In Hengelo hadden we het geluk dat Ter Steege deze kavel voor een aantal jaar beschikbaar wilde stellen. En dat de gemeente vervolgens meehielp om het te realiseren." Lang niet elke gemeente is zo coöperatief heeft Aardema gemerkt: "Ten eerste moet je al het geluk hebben dat je een ambtenaar treft die weet wat een tiny house is en dan moet er natuurlijk plek zijn in de betreffende gemeente. Overleg met Twentse gemeenten verloopt ook vaak stroperig. De rol van Tiny Housing Twente is zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar komen, maar als er geen aanbod is, houdt het voor ons ook op. Wij gaan niet lobbyen bij gemeenten. Wél kunnen mensen zich bij ons inschrijven. Als er dan bijvoorbeeld kavels beschikbaar komen, zorgen wij dat ze op de hoogte worden gesteld."

“De rol van Tiny Housing Twente is zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar komen, maar als er geen aanbod is, houdt het voor ons ook op.”

'Bang voor gedoe'

In Hengelo zit een ambtenaar die destijds wél wist wat tiny houses waren. Peter Neuteboom is beleidsadviseur woningbouw: "Het begon in Hengelo als pilot. De vraag kwam vanuit Tiny Housing Twente. Of we eens wilden meedenken. Toen kwam Ter Steege in beeld en ging het snel. In Hengelo hadden we het geluk dat die ontwikkelaar het aandurfde. Veel grondeigenaren zijn bang voor gedoe. Want wat als de bewoners er, ondanks goede afspraken, toch niet willen vertrekken op het moment dat de ontwikkelaar wil gaan bouwen? Daar was Ter Steege niet bang voor."

Jan willem aardema
Jan Willem Aardema: "Ten eerste moet je al het geluk hebben dat je een ambtenaar treft die weet wat een tiny house is..."
Beeld: 1Twente

Ideologisch gedreven

De bewoners zijn vrijwel altijd ideologisch gedreven. Aardema: "Je doet het niet omdat het lekker goedkoop is. Zo zijn er nog steeds geen banken in Nederland die een hypotheek verstrekken voor een tiny house." Dat blijkt niet helemaal waar, maar voor de Hengelose bewoners gaat die vlieger niet op, omdat een van de voorwaarden is dat je eigenaar van de grond moet zijn of de grond in erfpacht moet hebben. In Hengelo hebben ze dan weer het geluk dat ze grond kosteloos mogen gebruiken voor de afgesproken periode van 5 jaar.

“Je hebt dromen, maar je moet het wel samen realiteit willen en durven maken.”

Trots

Peter Neuteboom kijkt met plezier terug op de periode waarin de tiny houses op het terrein van de voormalige Hengelosche Bierbrouwerij langs de Waarbekenweg werden gerealiseerd: "Het is een van de projectjes in Hengelo waar ik het meest trots op ben. Ook op de manier waarop de bewoners het hebben opgepakt. Je hebt dromen, maar je moet het wel samen realiteit willen en durven maken. Want doordat je in een klein huisje woont, is het belangrijk dat je samen iets maakt van de gemeenschappelijke ruimte rond de huisjes."

'Er komt nogal wat bij kijken'

Jan Willem Aardema weet uit ervaring dat er veel mensen interesse hebben in 'tiny' wonen, maar dat een groot deel haakt af wanneer ze horen wat er allemaal bij komt kijken: "Je moet geld hebben of ergens kunnen lenen, je moet goed met anderen kunnen samenwerken, je moet over het algemeen zelf of in eigen beheer riolering, water en stroom aansluiten. "

Tiny Housing Twente kan mensen daarbij helpen, maar bij de instantie Marjolein in het Klein, opgezet door de Nederlandse tiny house-pionier Marjolein Jonker, is nog meer kennis aanwezig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.