Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enorm huisartsentekort in Enschede: €˜Het is dramatisch €™

440501 huisartsentekort

Van de 64 huisartsen in de stad Enschede nemen er volgens de website van de LHV Huisartsenkring Twente 58 geen nieuwe patiënten op. De praktijken zijn 'gesloten'. Zes dokters zijn volgens het overzicht nog 'open'. Maar een belronde langs deze adressen wijst uit dat deze praktijken ook vol zitten.

Josien Kodde | Tubantia
Een medewerkster van dokter Baykir vertelt dat ze dagelijks wordt gebeld door mensen die een dokter zoeken. Volgens de website zijn we open, maar dat klopt niet. We laten alleen af en toe nog iemand toe. Maar die moet dan net naar Enschede zijn verhuisd en wonen binnen hetzelfde postcodegebied als waar onze praktijk zit.

We zitten al tot over onze oren in het werk. Bovendien speelt er nog iets: volgens de geldende norm moet de dokter bij spoed binnen tien minuten bij zijn patiënt kunnen zijn. Het heeft geen zin om inwoners van Glanerbrug op te nemen, terwijl wij in Twekkelerveld zitten. Dan maakt dokter Baykir die tienminutennorm nooit waar.

Slechts een enkele uitzondering

Assistente Melissa Siroub van dokter Saado uit Enschede vertelt dat het huisartsentekort nooit zo ernstig is geweest als op dit moment. Wij doen al veel meer dan we aankunnen. Slechts een heel enkele keer maken we een uitzondering en schrijven we nog iemand in.

Nieuwe Enschedeërs bellen soms met hun zorgverzekeraars als het niet lukt om een dokter te vinden. De verzekeraar baseert zich op de gegevens op de website van de Huisartsenkring en geeft de contactgegevens door van de praktijken die volgens die site 'open' zijn. Het is dramatisch. Wij worden dagelijks zeker drie keer gebeld door zoekenden", zegt assistente Sandra Mulder van dokter Knobben.

36 huisartsen stoppen
Noni's kunnen zich altijd als zogenaamde passant melden bij een praktijk, ook al zijn ze daar niet ingeschreven. Ze moeten contant betalen. Het voorgeschoten bedrag kunnen ze declareren bij de zorgverzekeraar. Sandra Mulder: Er zijn mensen die hier met een medisch dossier onder hun arm op de stoep staan.

Volgens Joris van Grafhorst van de huisartsenkring zijn er nu vooral in Enschede noni's, maar breidt dat zich snel uit naar de hele regio. Van de 280 huisartsen stoppen er 36 tussen nu en vijf jaar. In Almelo stoppen in 2020 meerdere collega's. Vijf meen ik. Mensen van elders die zich in Almelo vestigen, vinden daar volgend jaar ook geen arts meer of slechts na veel moeite."

Met pensioenIn Enschede gaat huisarts Wim Veurink binnenkort met pensioen. Hij heeft geen opvolger. Met veel moeite zijn de patiënten over meerdere andere praktijken verdeeld, vertelt Van Grafhorst. Lukt dat opnieuw als weer een collega met pensioen gaat? Van Grafhorst: Ik vrees van niet. Er komen dus nog meer noni's. Hoe onwenselijk en treurig het ook is.

In de instructie schrijft de kring dat noni's die ziekenhuiszorg nodig hebben een verwijzing moeten vragen aan hun oude huisarts. Maar als die praktijk is gesloten omdat er geen opvolger was, wat dan? De huisartsenkring worstelt met de vraag wat er moet gebeuren met de medische dossiers van de patiënten. De kring voelt zich hiervoor verantwoordelijk. Wij gaan nu te rade bij de Landelijke Huisartsen Vereniging. Mogelijk moeten zij een rechtspersoon in het leven roepen. Een aparte organisatie dus, die deze dossiers beheert.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Toma Tudor (Joris van Grafhorst, Huisartsenkring)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.