Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws

Pieter Omtzigt keert voorlopig niet terug in de Tweede Kamer

PIETER OMTZIGT
Pieter Omtzigt
Beeld: 1Twente

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt blijft de komende zestien weken thuis. Dat meldt de Enschedeër via Twitter.

Omtzigt lastte in maart, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, een rustperiode in. Zijn jarenlange inzet op een aantal taaie dossiers, zoals de toeslagenaffaire en corruptie in de Maltese politiek rond de moord op een onderzoeksjournaliste, eisten hun tol.

'Rust pakken lukt niet'

Voorlopig keert Omtzigt dus niet terug. "Het herstel vergt helaas wat langer dan ik zelf hoopte", zegt hij op Twitter. "Hoewel ik aangegeven had om echt rust nodig te hebben, lukt dat niet."

De CDA'er vindt dat hij de laatste maanden te veel het belangrijkste gespreksonderwerp is geweest in Kamerdebatten en in de media. Speculaties over zijn toekomst (hij zou volgens sommige media uit het CDA willen stappen) gaven Omtzigt geen rust.

Rol in formatie

Omtzigt speelde ondanks zijn afwezigheid de afgelopen periode een bepalende rol in de kabinetsformatie. Dat heeft vooral te maken met de toeslagenaffaire en de rol daarin van Mark Rutte, die wel met het CDA een nieuw kabinet wil vormen.

De demissionair minister-president refereerde onlangs in een persconferentie aan de situatie van Omtzigt en beloofde op gesprek te zullen gaan bij de Enschedeër.

De zetel van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer wordt de komende vier maanden ingenomen door Henri Bontenbal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.