Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Redt 1Twente het Enschede Akkoord?

442583 945049

Bijna anderhalf jaar geleden werd de commissie Enschede Akkoord gevormd. Maar tot nu toe is er nog niet veel gebeurd met de tien belangrijkste stadsthema s die aan de hand van gesprekken met inwoners zijn opgesteld. De hoop is nu gevestigd op de lokale omroep 1Twente.

Wilco Louwes & Teun Staal | Tubantia

Meer aandacht voor de zorgen en problemen van Enschedeërs en bovenal meer inspraak van inwoners. Dat was de doelstelling van het convenant Samen Enschede, dat drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen door alle raadsfracties is ondertekend. Hiermee beogen de partijen belangwekkende thema s aan te pakken, los van hun onderlinge politieke verschillen.

Na de ondertekening van het convenant gingen raadsleden voortvarend met vragenlijsten de wijken in om onderwerpen op te halen. Uit de gesprekken met ruim tweeduizend inwoners kwamen tien thema s naar voren die volgens Enschedeërs de meeste aandacht verdienen. De top 5 daaruit: (zwerf)afval, leefbaarheid in de wijken, veiligheid, verkeersveiligheid en mantelzorg/eenzaamheid.

Om uitvoering te geven aan het raadsakkoord werd een aparte commissie Enschede Akkoord in het leven geroepen. Die commissie bestaat uit dertien personen, één per partij. Dat kan een raadslid zijn, maar ook een fractie-ondersteuner. Besluitvorming wordt niet zoals gebruikelijk gewogen naar het aantal zetels, maar op basis van het principe one man, one vote. Maar hoe apolitiek deze commissie ook wenst te zijn, in de praktijk blijkt het lastig om zonder politieke bagage uitvoering te geven aan de thema s die anderhalf jaar geleden zijn opgehaald.

Afval
Het thema (zwerf)afval is daarvan een goed voorbeeld. Het dumpen van afval is een grote ergernis voor veel inwoners. Een oplossing voor dat dumpen is per definitie een politieke keuze. Eventuele maatregelen voor zover deze effect hebben kosten geld. Dat geld moet de gemeenteraad beschikbaar stellen. Bovendien is niet uit te sluiten dat de opvatting van inwoners conflicteert met het beleid. In een onlangs gehouden enquête van deze krant is het afschaffen van diftar door 37 procent van de ruim 3500 deelnemers genoemd als de beste oplossing voor het dumpen van afval. Een optie die voor de huidige coalitie onbespreekbaar is.

De politieke angel is inmiddels uit het thema. Een werkgroep binnen het Enschede Akkoord werkte een voorstel uit met alternatieve maatregelen zoals trash challenges, een tekenwedstrijd en een illegale dumper confronteren om afvaloverlast de kop in te drukken. Behalve bij afval komt de politieke gevoeligheid ook terug bij andere onderwerpen, zoals verkeersveiligheid. Vanuit het college is het verkeersbeleid immers gericht op fietsers. Maar wat als inwoners juist meer aandacht willen voor auto s?

Schaduw
De politieke worsteling van de commissie Enschede Akkoord is voelbaar. Uit verslagen van vergaderingen blijkt dat behalve de afvalmaatregelen er nog weinig concrete plannen zijn gemaakt. Dat vreet energie van commissieleden. Het blijkt bovendien lastig om de juiste connectie met inwoners te maken, al is het maar omdat veel commissieleden behalve hun baan ook raads- en fractiewerk moeten uitvoeren en dus een overvolle agenda hebben.

Om inwoners meer bij besluitvorming te betrekken is de hoop nu gevestigd op de lokale omroep 1Twente. Die moet wel in staat zijn om de geluiden uit de stad op te vangen, inwoners te betrekken en hun zorgen te vertalen. De lokale omroep krijgt daarvoor maximaal 75.000 euro. Maar er is nog veel meer werk aan de winkel. Ook binnen het Enschede Akkoord zelf vinden verschillende leden dat er door de commissie een keer geleverd moet worden. Daarvoor zullen zij over hun politieke schaduw moeten heenstappen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.