Hengelo
Politiek

'Kijken ambtenaren over onze schouders mee op social media?'

GroenLinks-raadslid Elske Mooijman wil weten of Hengelo via nepaccounts eigen inwoners op social media in de gaten houdt. Uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Nederlandse gemeenten dit op grote schaal doen. Overheden mogen dit controlemiddel niet gebruiken. Mooijman heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Twitter 292988 1280
GroenLinks Hengelo wil weten of Hengelo ook gebruik maakt van nepaccounts op sociale media en verkoopsites om burgers in het geheim te kunnen volgen? © Thomas Ulrich via Pixabay

1 op de 6 gemeenten

De onderzoekers hebben 156 van de 352 Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Een zesde van deze 156 gemeenten slaat de plank geregeld mis, wat de onderzoekers betreft. Mooijman wil weten of Hengelo tussen die 156 gemeenten zit: "GroenLinks vindt dit soort gedrag niet passen bij een open en weerbare overheid. Ik wil weten of Hengelo ook gebruik maakt van nepaccounts op sociale media en verkoopsites om burgers in het geheim te kunnen volgen? En zo nee, dan wil ik graag weten wat de opvatting van het college is over het inzetten van nepaccounts door lokale overheden om burgers in het geheim mee te volgen?" Alleen de politie en inlichtingendiensten mogen op deze wijze te werk gaan. En dan nog onder strikte voorwaarden.

icon_main_quote_red_glyph

"GroenLinks vindt dit soort gedrag niet passen bij een open en weerbare overheid."

Elske Mooijman, raadslid GroenLinks Hengelo

Rellen en bijverdiensten

Volgens de onderzoekers houden gemeenten Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties. Maar ook speuren gemeenten online naar bijstandsfraude door op Marktplaats te zoeken naar bijverdiensten en worden sociale media gebruikt om vluchtverhalen van asielzoekers te checken.

Gemeenteambtenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat ze de wet overtreden, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft weet niet welke regels en protocollen gelden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.