Breaking
Enschede

Onno van Veldhuizen: “Ik ga als uw burgemeester, maar blijf in Enschede”

In een open brief aan ‘lieve collega’s’ stelt Van Veldhuizen niet meer zo ‘onbarmhartig hard in de volle openbaarheid te willen werken’ en een andere bestemming te voelen. Het heeft hem ertoe gebracht geen tweede termijn als burgemeester te willen. Op 2 oktober legt hij zijn ambt neer.

Onno van Veldhuizen 4 Ernst Bergboer
Onno van Veldhuizen in studio Balengebouw © Ernst Bergboer

Over die ‘andere bestemming’ meldt Van Veldhuizen niets concreets. ‘Dat komt te zijner tijd. Hij blijft wel in Enschede, schrijft hij.

Een 'andere bestemming'

Die ‘andere bestemming’ is de rode draad in deze onverwachte aankondiging. De enige verwijzing naar corona, het virus dat de Enschedese burgemeester bijna velde, betreft een dankbaar woord aan collega’s en anderen om hem heen, die er ook tijdens zijn ziekte waren. Het lijkt niet de reden van zijn beslissing. Van Veldhuizen schrijft ervan overtuigd te zijn na corona zijn oude kracht weer te vinden.

Maar, zo vervolgt hij: ’er is iets anders op mijn pad gekomen’. Van Veldhuizen ‘voelt andere bestemmingen’ en heeft een knoop doorgehakt. ‘Ik heb ermee geworsteld en dat is nóg wel een beetje zo. Eerlijk zijn is soms pijnlijk en een beetje verdrietig’.

icon_main_quote_red_glyph

‘We zijn allemaal passanten. Ik ga. Enschede blijft.’

Onno van Veldhuizen in een open brief

Dat Van Veldhuizen zijn toekomst in Enschede ziet, en dan niet als toeschouwer vanachter de geraniums, blijkt overduidelijk uit de brief. Hij ziet er naar uit, zo schrijft hij, om zonder verantwoordelijkheid van burgemeesterschap onbekommerd van de stad te kunnen genieten en eraan bij te dragen’.

Van Veldhuizen blijft tot aan het einde van zijn termijn ‘met heel veel dankbaarheid en plezier aan de slag’


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.