Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Krakers schoppen plannen in de war om tijd te winnen'

Journee langelermaatweg
Ontwikkelaar Edwin Vincent: 'We zetten in op het behoud van het voormalige fabriekspand van de ETEF.'
Beeld: Henk van de Wetering

Donderdag 20 mei om half tien dient de rechtszaak van de eigenaar van een aantal panden aan de Langelermaatweg tegen de krakers van deze panden. De eigenaar wil de panden verkopen aan een projectontwikkelaar, die er woningen wil realiseren, maar de deal kan niet beklonken, zolang de krakers er zitten.

Eerste Twentsche Elementenfabriek

De panden van nummer 13 tot en met 35 (met uitzondering van 27 en 27a) zijn nu nog eigendom van de erven Journee, de erfgenamen van de Eerste Twentsche Elementenfabriek (ETEF). Deze voormalige batterijenfabriek bevindt zich aan het begin van de straat, direct naast de glimmende energiecentrale van de stadsverwarming. Het pand heeft historische en architectonische waarde, maar is (nog) geen gemeentelijk of rijksmonument.

De gemeente Hengelo laat bij monde van een woordvoerder weten met een ontwikkelaar in gesprek te zijn over de ontwikkeling van woningbouw op deze plek. "De intentie daarbij is om het witte karakteristieke pand deels of in z'n geheel te handhaven. Daarover kunnen we nu nog niet meer vertellen."

“Wij willen het liefst vol gas. Het gaat namelijk heel erg mooi worden.”

Rechtszaak

Deze ontwikkelaar is Vincent Spikker, een samenvoeging van de achternamen van projectontwikkelaars Edwin Vincent en Daniël Spikker. Zij hebben in de regio al verschillende industriële panden omgetoverd tot iets nieuws. Vincent Spikker wil de panden overnemen van de erven Journee, maar dan moeten uiteraard eerst de krakers vertrekken. De gemeente daarover: "De krakers zitten er illegaal, omdat er geen woonbestemming op de panden zit. Daarom hebben wij vanuit onze handhavende rol een brief gestuurd naar de eigenaar van de panden, waarin we stellen dat de bewoning beëindigd moet worden. Het is vervolgens aan de eigenaar zelf om daar stappen in te ondernemen." Die stappen zijn nu dus gezet. Komende donderdag dient de rechtszaak voor de rechtbank in Almelo.

Langelermaatweg panden
Lees ook
Henk op de barricaden voor oude panden Langelermaatweg

Appartementen en woningen

Edwin Vincent laat weten graag zo snel mogelijk in Hengelo te willen beginnen. "Wij willen het liefst vol gas. Het gaat namelijk heel erg mooi worden. Er komen op deze kavel 40 appartementen en 18 woningen, maar ik kan je helaas nog niet meer vertellen en ook nog niks laten zien. We zetten wél in op het behoud van het voormalige fabriekspand van de ETEF."

Dat de ontwikkelaar en de gemeente het fabriekspand en de naastliggende woningen, die in dezelfde stijl zijn opgetrokken, graag willen behouden, klinkt pleitbezorgers van het Hengelo's erfgoed als muziek in de oren. Hans de Gruil, voorzitter van de Hengelose Erfgoedcommissie, liet ons eerder al weten: "Ik weet dat we er als commissie heel lang voor geijverd hebben om ze op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. Da's nooit gelukt, maar het is wel een rijtje dat voor Hengelo behouden zou moeten blijven."

Arbeiderswoninkjes

Henk van de Wetering zou ook graag zien dat de arbeiderswoninkjes rechts naast de witte panden behouden blijven, in elk geval de gevels. Hij wil dat Hengelo veel meer oog heeft voor oude woningen, ook als ze niet op een gemeentelijke monumentenlijst staan. Van de Wetering steunt de krakers in hun verzet: "Het is een beeldbepalend stukje Hengelo. Ik schrok toen ik begin dit jaar hoorde dat deze panden gesloopt gaan worden. Ik moest daar iets tegen doen."

Volgens een ingewijde, die alleen anoniem geciteerd wil worden, schoppen de krakers nu allerlei mooie plannen in de war, alleen maar om tijd te winnen: "Ze kunnen wel zeggen dat ze ook hart hebben voor het Hengelo's erfgoed, maar zij willen gewoon goedkoop een dak boven hun hoofd, meer niet. Ik heb er vertrouwen in dat hier straks iets moois verrijst, als je Vincent Spikker de kans geeft."

Wiggers langelermaatweg berfloweg
De achteringang aan de Berfloweg van Wiggers Vleeswaren. Sergio Wiggers: "Ik heb nog niks gehoord van de gemeente of de projectontwikkelaar. Voorlopig zit ik hier prima"
Beeld: 1Twente

Ingeklemd

Op huisnummers 27 en 27a is Wiggers Vleeswaren gevestigd. Ingeklemd tussen de kavels van de erven Journee. Wiggers staat al driekwart eeuw en drie generaties lang bekend om de 'originele Twentsche Baklever- & Bakbloedworsten'. "Ik heb nog niks gehoord van de gemeente of de projectontwikkelaar. Voorlopig zit ik hier prima", laat eigenaar Sergio Wiggers weten. Gezien de ligging is het echter een kwestie van tijd of hij krijgt ook een belletje. De projectontwikkelaar kan immers niks kan beginnen zonder de grond van de worstenmaker.

De enige kavel op dit blok dat niet bij de plannen betrokken wordt, wordt gehuurd door Acsenzo Accountancy en Belastingadvies. Mede-eigenaar Paul Temmink laat weten dat Aczenso gewoon blijft zitten: "Sterker nog, wij gaan het pand kopen. Het is een beetje lastig om hier te komen, omdat de Berfloweg nu doodlopend is, maar verder is dit een prima plek. Helemaal als de buurt straks opgeknapt is."

Langelermaatweg panden
Henk van de Wetering zou graag zien dat ook deze arbeiderswoninkjes behouden blijven.
Beeld: Henk van de Wetering
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.