Twente
Enschede

Derde verdachte avondklokrellen krijgt taakstraf voor vernieling: "Agenten waren doodsbang"​

De derde dader van de avondklokrellen uit Enschede heeft vandaag een taakstraf opgelegd gekregen en moet een schadevergoeding betalen. De 19-jarige man uit Enschede vernielde een informatiezuil op Het ei van Ko.

Rellen binnenstad avondklok News United Dennis Bakker
Foto ter illustratie. Tijdens de avondklokrellen liep het op meerdere plekken in de binnenstad uit de hand © News United / Dennis Bakker

De man, die nog geen strafblad had, krijgt een taakstraf van zestig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Ook moet de man tweehonderd euro schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de zuil. De straf is lager dan de opgestelde richtlijnen, omdat de man herkenbaar op televisie is uitgezonden, terwijl hij zichzelf al gemeld had bij de politie. "Dat had niet moeten gebeuren", stelt de rechter. "Maar de daden van de man kunnen niet door de beugel." De officier van justitie had tachtig uur geëist.

Verkeerde vrienden

De Enschedeër kwam op 24 januari naar het centrum van Enschede om te demonstreren, vertelt hij in de rechtbank. "Ik zag de oproep en wilde alleen demonstreren tegen de maatregelen. Ik heb de zuil inderdaad vernield, maar daar heb ik spijt van. Ik ben meegelopen met verkeerde vrienden. Die zie ik nu ook niet meer." De rechter verwijt de man dat hij meeliep terwijl er ruiten ingetrapt werden en agenten werden bekogeld. "U vernielde een zuil, waarna er met die materialen ruiten werden ingegooid en agenten werden aangevallen.

ME voert charges uit in Enschede tijdens avondklokrellen Foto RTV Oost
© News United / Dennis Bakker

'Het liep uit de hand'

De officier van justitie neemt de man ook de angst bij agenten kwalijk. "De (undercover)agenten hebben doodsangsten uitgestaan. Net als de ondernemers, die het al moeilijk hebben. U liep mee, terwijl u dit allemaal zag gebeuren." Waarom de 19-jarige man mee bleef lopen, en vervolgens de zuil vernielde, weet hij niet. "Het was eerst rustig, maar het liep uit de hand. Ik heb mij mee laten nemen. Dat was heel dom. Ik zag dat er wat mensen de zuil aan het vernielen waren en ik heb meegeholpen." De totale schade, er werden vijf zuilen vernield, was volgens de eigenaar meer dan 14.000 euro. De rechter stelt dat man hiervan ongeveer tweehonderd euro moet vergoeden.

'Bewuste beslissing'

Volgens de advocaat van de verdachte moet de rechter enkel de vernieling meenemen in de beslissing. Volgens de rechter moet er meer meegenomen worden. "U deed mee in een groep, u was daar bewust onderdeel van." De verdachte had zichzelf gemeld bij de politie nadat er geblurde beelden waren getoond. "Mijn moeder zei mij dat ik mij moest melden. Ik vond dat toen ook. Toen heb ik een bekentenis afgelegd." Vanmiddag volgt de uitspraak in de zaak rond de eerste twee verdachten, die opriepen tot de rellen. In die zaak zijn meerdere maanden gevangenisstraf geëist.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.