Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Alsnog akkoord tussen Menzis en MST

445529 727339 Thumb Large

Er is witte rook tussen zorgverzekeraar Menzis en ziekenhuis MST. Het contract tussen beide partijen komt rond. Daarmee geven ze op de valreep van het nieuwe jaar zekerheid. Dit zijn de dagen dat veel Twentenaren wisselen van zorgverzekeraar.

Redactie | Tubantia

Doorgaans probeert Menzis voor december de contracten rond te maken met zorgaanbieders. Liefst in een overeenkomst voor meerdere jaren. Dat bespaart hen een jaarlijkse gang naar de onderhandelingstafel. Dit jaar verliepen gesprekken met meerdere zorgaanbieders erg moeizaam, aldus Menzis.

Dat laatste was ook het geval met het Enschedese ziekenhuis. Toch ligt er nu een overeenkomst voor 2020. Een meerjarencontract had de voorkeur van beide zorgpartijen. Het geeft het ziekenhuis financiële stabiliteit en daarmee zekerheid voor langere tijd. Volgens een persbericht ligt er een basis voor een meerjarige afspraak. Die zou vanaf 2021 kunnen ingaan.

Eindelijk duidelijkheid

Zowel MST als Menzis konden zich niet veroorloven dat er geen contract zou liggen. Immers, ongeveer de helft van de Twentenaren is verzekerd bij Menzis of een van de anderen labels Anderzorg, HEMA of PMA van het concern. Geen overeenkomst was dus vooral een theoretische kwestie. Maar geen contract zou officieel betekenen dat Menzis-verzekerden niet voor alle zorg bij het ziekenhuis terecht zouden kunnen in 2020.

Nu had Menzis al aangegeven dat dit laatste niet ging gebeuren. Echte zekerheid hebben de huidige en eventuele toekomstige Menzis-verzekerden nu pas. Menzis heeft er groot belang bij dat het deze week is rond gekomen. Immers, veel Twentenaren beslissen in de laatste week voor het verstrijken van het jaar bij wie en hoe ze zich verzekeren tegen zorgkosten.

Geldkwestie

Menzis en MST hebben maanden met elkaar om tafel gezeten. De zorgverzekeraar voerde met meerdere ziekenhuizen in het land ingewikkelde gesprekken. Bij dergelijke onderhandelingen komt aan de orde hoeveel en welke behandelingen de zorgverzekeraar inkoopt in 2020. Wat verder meespeelt zijn de gemaakte afspraken tussen de overheid, ziekenhuizen en verzekeraars over het beperken van de groei aan ziekenhuiszorg.

De zorg in Nederland is van hoge kwaliteit. Daar hangt een prijskaartje aan. We moeten deze kosten betaalbaar houden, want we betalen in Nederland met elkaar de zorg voor elkaar. In de zogenoemde hoofdlijnakkoorden die ziekenhuizen, overheid en verzekeraars met elkaar hebben afgesproken, wordt gekozen voor de juiste zorg op de juiste plek , aldus Menzis op haar website.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.