Hengelo
Televisie
Radio
Video

Vakbond en werkbedrijven blij: na 6 jaar eindelijk een cao

Na zes jaar onderhandelen is er eindelijk een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor mensen met een arbeidsbeperking. En dat is voor het eerst in de geschiedenis. Vakbond FNV Overheid ging deze week langs bij een aantal Twentse sociale werkbedrijven om aandacht te vragen voor dit historische feit.

Estafettetocht

Vakbond FNV Overheid hield een estafettetocht langs alle 93 SW-bedrijven van Nederland, de vroegere sociale werkplaatsen. Woensdag werden drie Twentse bedrijven bezocht. Met de actie wil de vakbond de nieuwe cao onder de aandacht brengen bij de werknemers, zodat ze weten wat straks hun rechten en plichten zijn.

Eindelijk pensioen

De cao-onderhandelingen voor de doelgroep hebben een hele tijd geduurd. Het gaat om werknemers met een handicap, die bij een sociale werkvoorziening aan het werk zijn, zoals in Hengelo SWB en Enschede DCW. “Het zijn mensen die onder de Participatiewet vallen en een beperking hebben. Voor deze groep mensen was er nog geen cao”, zegt Gerard Veldhuis van vakbond FNV Overheid bij SWB in Hengelo. De werknemers bouwen nu onder meer pensioen op. Dat was voorheen niet zo. “Bij hun pensionering hebben ze nu een extra zakcentje en hoeven ze niet alleen rond te komen van een kale AOW”, aldus de vakbondsman.

Onzekerheid

Bij werkvoorziening SWB in Hengelo zijn ze blij met de cao. Directeur Robert Monninkhoff: “Het biedt echt mooie kansen voor de toekomst. We hebben hier jaren op gewacht. Sinds 2015 (toen trad de Participatiewet in werking, red.) werkt deze groep zonder een cao en dat geeft een gevoel van onzekerheid. Ze krijgen nu ook de kans om door te groeien. Zowel qua salaris als wat betreft werkzaamheden.”

Acties

De onderhandelingen hebben flink wat moeite gekost. Volgens de vakbond kwam dit door de houding van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de sociale werkvoorziening. “De VNG wilde eerst niet met ons om de tafel. We hebben toen heel veel acties gevoerd bij verschillende VNG-congressen en bij de gemeenteraden", zegt Veldhuis.

SWB valt onder de SWB Groep, waar in Hengelo ook groenbedrijf Gildebor onder valt. De cao is overigens pas een feit als de leden van de vakbond hebben ingestemd met de cao.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.