Verkeer
Stuur appje
Zoek

Henk op de barricaden voor oude panden Langelermaatweg

Aan het begin van de Langelermaatweg staat een aantal panden op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor luxe appartementen. De eigenaar wil de boel graag overdragen aan een projectontwikkelaar, maar een stel krakers zit hem in de weg. Henk van de Wetering neemt het voor hen én de panden op. De ambassadeur van het levend houden van de geschiedenis van de Berflo Es was dinsdag 11 mei te gast bij 1Twente Vandaag.

Boerderijen en kleine bedrijfjes

Het gaat volgens Henk van de Wetering om een beeldbepalend stukje Hengelo: "De eerste panden hier zijn gebouwd rond 1880. Deze weg vormt de verbinding tussen het toenmalige dorp Hengelo en de Berflo Es, waar boeren woonden en kleine bedrijfjes gevestigd waren. Ik schrok toen ik begin dit jaar hoorde dat deze panden gesloopt gaan worden. Ik moest daar iets tegen doen."

Hij kwam in contact met kraker Frans en die liet hem zien hoe goed de woningen er van binnen uit zien. "Van buiten zijn het prachtige panden, maar ook van binnen zijn ze nog in een prima staat. Een beetje renoveren en verduurzamen en je kunt er zo weer vijftig jaar in wonen. Da's een stuk goedkoper dan alles slopen en er iets nieuws neerzetten, wat de projectontwikkelaar voor ogen heeft."

“Een beetje renoveren en verduurzamen en je kunt er zo weer vijftig jaar in wonen. Da's een stuk goedkoper dan alles slopen en er iets nieuws neerzetten.”

Hart van Zuid

Van de Wetering kan zich voorstellen dat deze Vincent Spikker uit Deventer, aan wie eigenaar Jan Willem van Hall de kavels heeft verkocht, niets ziet in zijn plannen: "Als je weet wat de grondprijs hier vlakbij het centrum is, dan worden het vast luxe appartementen en geen woningen die passen bij het karakter van de Berflo Es." De Langelermaatweg vormt hier de scheiding tussen deze arbeiderswijk en Hart van Zuid, dat straks een grootstedelijk aangezicht zal gaan krijgen. Van de Wetering vindt het belangrijk dat dat verschil in karakters zichtbaar blijft. In zowel woningtypes als bewoners.

Het meest monumentale deel van het blok betreft de huisnummers 13 tot en met 19. Hier was de Eerste Twentsche Elementenfabriek (ETEF) van Dick Journee gevestigd. Er werden batterijen gemaakt. "Zou het niet mooi zijn als in elk geval die panden bewaard blijven? Innovatieve batterijen zijn anno 2021 het gesprek van de dag. Als we dit pand behouden, wordt daarmee een oude Hengelose industrie recht gedaan."

Artikel gaat verder onder foto

Journee langelermaatweg
Het meest monumentale deel van het blok betreft de huisnummers 13 tot en met 19. Hier was de Eerste Twentsche Elementenfabriek (ETEF) van Dick Journee gevestigd.
Beeld: Henk van de Wetering

Niet op de monumentenlijst

De panden blijken echter niet op de gemeentelijke monumentenlijst voor te komen. Van de Wetering verbaast zich erover: "Ik moet me sterk vergissen of ze hebben er ooit wél op gestaan." We bellen even met Hans de Gruil, voorzitter van de Hengelose Erfgoedcommissie: "Ik weet wel dat we er heel lang voor geijverd hebben om ze op de lijst te krijgen. Het is wel een rijtje dat voor Hengelo behouden zou moeten blijven. Dat geldt overigens niet voor de woninkjes daarnaast. Die hebben geen monumentale waarde."

Volgende week donderdag 20 mei dient er een rechtszaak tegen de krakers, aangespannen door Jan Willem van Hall, de eigenaar van de kavels. Hij wil de krakers er zo snel mogelijk uit hebben, maar in elk geval voor eind juli, aangezien hij volgens het koopcontract uiterlijk op 31 juli aan koper Vincent Spikker dient te leveren.

Wordt vervolgd.

Langelermaatweg panden
Aan het begin van de Langelermaatweg staat een aantal panden op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor luxe appartementen. De krakers die er wonen willen echter niet vertrekken.
Beeld: Henk van de Wetering
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.