Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Raadslid steunt onderwijs: met koeken langs 64 basisscholen in Enschede

448793 954232

Steek leerkrachten een hart onder de riem. Met koekjes. Dat doet het Enschede PvdA-gemeenteraadslid Deniz Dönmez. Op 64 basisscholen deelt hij de zoetigheid uit.

Video: 1Twente
Artikel: Teun Staal | Tubantia

Het is een strak schema, dat hem drie dagen lang van Lonneker tot Boekelo langs alle basisscholen in de gemeente Enschede brengt. Een grote boodschappentas gevuld met koekjes vergezelt Deniz Dönmez tot en met woensdagmiddag tijdens zijn fietstoer door de stad.

"De koekjes zijn voor alle leerkrachten in het basisonderwijs. Die willen we steunen in hun strijd voor verlaging van de werkdruk en betere arbeidsvoorwaarden", zegt hij over zijn missie. Het jongste lokale raadslid bezoekt alle 64 basisscholen in Enschede, openbaar, katholiek, gereformeerd, speciaal onderwijs en anderszins levensbeschouwelijk.

Tweedaagse staking
Het basis- en voortgezet onderwijs staan aan de vooravond van een nieuwe, tweedaagse stakingsactie. Die legt komende donderdag en vrijdag ruim 3300 scholen in het land geheel of gedeeltelijk plat. Met marsen en manifestaties in meerdere steden wordt de eis om een hoger salaris en verlaging van de werkdruk kracht bijgezet. In Enschede was maandagmiddag nog niet duidelijk hoe de eventuele lokale stakingsacties eruit zien.

Waarom?
Waarom voert een lokaal raadslid actie voor een zaak die op landelijk niveau door minister Arie Slob en de Tweede Kamer wordt beslist? Dat vraagt ook Marleen Huitink zich af, de directeur van de katholieke basisschool Bonifatius in Deppenbroek.

Ik ben oprecht blij met deze betrokkenheid en belangstelling uit de politiek", zegt ze. Kort voor de middagpauze neemt ze een pak koekjes in ontvangst voor het uit twaalf leerkrachten bestaande team. "Wat doe je als je deze ronde hebt gemaakt?" vraagt ze aan Dönmez.

Slepend dossier
Die erkent dat de invloed van een lokaal gemeenteraadslid in dit al enige tijd slepende dossier beperkt is. "Maar we spelen dit natuurlijk allemaal door aan onze fractie in Den Haag", zegt hij. "Die moet ervoor zorgen dat de druk er bij de minister vol op blijft."

Minister Slob trok eind 2019 al eenmalig 460 miljoen euro uit voor het onderwijs. De bewindsman gaf toen echter ook aan, dat het initiatief om structureel meer geld vrij te spelen voor hogere beloningen en het terugdringen van het lerarentekort uit de Tweede Kamer moet komen.

Passen en meten
Schooldirecteur Huitink zegt dat het elke dag passen en meten is om het rooster en de organisatie rond de lessen te fiksen. "Dat is vooral het geval als er zich zoals vanmorgen een leerkracht ziek meldt", zegt ze.

"Dan is het snel schakelen om voor passende vervanging te zorgen. Meer in het algemeen zou je als school ruimer gefaciliteerd willen worden. Het gaat leerkrachten niet alleen om een hoger salaris. Het zit bij voorbeeld ook in de mogelijkheid om bijvoorbeeld een vakleerkracht gym, muziek of handvaardigheid aan te trekken. Dat komt het onderwijs op alle fronten ten goede."

Actiebereidheid
Op de Bonifatiusschool is de actiebereidheid voor donderdag en vrijdag aanzienlijk. Dat wil echter niet zeggen dat het voltallige onderwijzersteam twee dagen het werk neerlegt. "Er zijn collega's die het zich niet kunnen veroorloven om mee te doen", zegt Huitink. De deelname aan de staking zal immers niet vanuit een stakingskas worden vergoed.

Dat betekent dat een aantal groepen van de school donderdag gewoon les heeft en andere leerlingen door de deelname van leerkrachten aan de staking vrij zijn. Een dag later is er helemaal geen les. Sommige leerlingen zijn vrij door een al geplande vrije dag, anderen kunnen thuisblijven als gevolg van de staking.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.