Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gogbot is beeldbepalend festival in Overijssel

449451 931105

Gogbot is gekozen tot beeldbepalend evenement van de provincie Overijssel. Dat betekent dat het festival de komende vier jaar mag rekenen op een subsidie van tussen de 49.000 en 65.000 euro.

Marjon Kok | Tubantia

Voor creatief directeur Kees de Groot van Gogbot markeert het keurmerk een dubbel feestje. De erkenning komt op het moment dat Planetart Medialab - verantwoordelijk voor de organisatie van Gogbot - 25 jaar bestaat. Het kunstenaarsinitiatief uit Enschede werd in 1995 opgericht door oud AKI studenten tijdens de booming jaren van het World Wide Web.

Mini Gogbot in RotterdamDat feestje wordt overigens gevierd in Rotterdam, waar Planetart vanaf morgen een soort mini-Gogbot organiseert, met flinke Twentse inbreng. Het Tec Art festival Rotterdam is een van de highlights van de Art Rotterdam Week en biedt een programma van vijf dagen in het Witte de Withkwartier. Naast een internationale line-up waaronder ruim 25 kunstenaars, designers en DJ s uit Twente, zijn er ook best-of-talent studenten van AKi ArtEZ, Saxion Smart Solutions en Universteit Twente.

Economische impulsGogbot is een van de vijftien evenementen die door de provincie is aangemerkt als evenement dat Overijssel kleur geeft. De provincie Overijssel investeert in beeldbepalende evenementen vanwege hun (inter)nationale uitstraling, grote mediabereik en kwalitatief hoge niveau. We hebben de lat bewust hoog gelegd , zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. Er is geselecteerd op gevestigde evenementen met een goed aanbod. Ook hebben we gekeken hoe de evenementen bijdragen aan het versterken van de sociale samenhang, de verbinding met het DNA van Overijssel en het toegankelijk maken van sport en cultuur voor iedereen. De beeldbepalende evenementen zijn aantrekkelijk voor onze inwoners, trekken mensen uit binnen- en buitenland naar Overijssel en zorgen zo voor een economische impuls.

SpraakmakendDat Gogbot tot de culturele infrastructuur van Overijssel hoort, bevestigt voor Kees de Groot de impact van zijn festival. In september staat Gogbot voor de 17e keer in Enschede, en in al die jaren zijn met regelmaat vragen in de gemeenteraad over de subsidie gesteld, meestal na ophef over een kunstwerk. De gemeentelijke subsidie voor het festival heeft echter nooit ter discussie gestaan. Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat vindt het festival net zo beeldbepalend voor Enschede, als de provincie voor Overijssel. Wij hanteren dezelfde criteria voor evenementen in Enschede. En Gogbot is een technologisch en innovatief kunstfestival. Dat past bij Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.