Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse gemeenten geven dubieuze zorggroep toch weer contract

449795 euro 870757 1920

De Kristal Welzorg groep kreeg vorig jaar een contract voor zorgverlening in Twente, ondanks een dubieus verleden. Kristal werd woensdag door de rechtbank in Almelo failliet verklaard.

Angelique Kunst | Tubantia

Twee faillissementen, kritiek van de Inspectie Volksgezondheid en dikke financiële verliezen: het was allemaal geen beletsel voor Samen14 - de samenwerking tussen veertien Twentse gemeenten op gebied van zorg - om Kristal Welzorg Groep per 1 januari 2019 een raamovereenkomst te gunnen. De zorggroep staat ook nog steeds op de meest recente lijst van gegunde aanbieders.

Doorstart gemaakt
Kristal Welzorg, gespecialiseerd in multiculturele zorgverlening, is een doorstart van de Zorggroep Medelanders. Dit zorgbedrijf van ondernemer Paul van der Heijden gaat in februari 2014 failliet. Een maand later richt Van der Heijden Kristal Welzorg Groep op.

Vrijwel direct staat de Inspectie Volksgezondheid daar op de stoep. De conclusie is vernietigend: er zijn geen dossiers, geen BIG-geregistreerde verpleegkundige, er is geen opleidingsplan en de organisatie is onvoldoende gecertificeerd. Van der Heijden zegt een paar maanden later op vragen van deze krant dat hij inmiddels orde op zaken heeft gesteld.

Onderaannemer voor 30.000 euro
Een jaar later doet hij het bedrijf over aan Oldenzaler Mehmet Cosar. Die heeft zelf ook al een zorgbedrijf: De Stek Care. Cosar huurt zijn eigen onderneming in als onderaannemer bij de Kristal Welzorg Groep, voor ruim 30.000 euro per jaar. Intussen gaan bij Kristal de zaken niet best: uit de jaarrekening 2016 blijkt een verlies van meer dan 60.000 euro.

De betrokken accountant spreekt ook zijn zorgen uit over het voortbestaan van zorggroep: Het eigen vermogen van Kristal Welzorg Groep B.V. bedraagt per 31 december 2016 100.254 euro negatief. De continuïteit van de vennootschap hangt in hoge mate af van de bereidheid van de aandeelhouders de financiering te continueren.

Niet betaald
Naast Cosar zelf zijn er nog drie aandeelhouders. Eén daarvan is opmerkelijk: Lale All Care BV. Die onderneming gaat nog datzelfde jaar, 2016, failliet. In het faillissementsverslag constateert curator Wouter Weenink dat belastingdienst en pensioenfondsen niet waren betaald.

Bovendien zijn er grote bedragen cash opgenomen en is niet duidelijk waarvoor dat was. Weenink stelt dus beide bestuursters van Lale aansprakelijk en treft met hen een betalingsregeling. Die komen ze niet na, waarna hij beide dames persoonlijk failliet laat verklaren.

Om toch nog wat geld binnen te halen in dit faillissement probeert Weenink de aandelen Kristal die eigendom zijn van Lale te verkopen. Cosar heeft wel interesse, maar de onderhandelingen verlopen stroperig.

Spoorloos

Toen uiteindelijk overeenstemming werd bereikt bleek één van de andere aandeelhouders spoorloos te zijn, zodat de vereiste toestemming voor verkoop op zich lieten wachten. Van uitstel kwam uiteindelijk afstel: de aandelen Kristal werden niet verkocht.

Samen14 wil geen reactie geven over de gunning van Kristal Welzorg Groep: In verband met de wet op privacy, de invloed op een eventueel lopend onderzoek en het effect op de zorgaanbieders en de cliënten doen wij geen mededelingen over individuele zorgaanbieders.

Kristal Welzorg Groep heeft overigens geen contract met de gemeente Almelo en Hof van Twente, die een eigen aanbesteding houden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.