Verkeer
Stuur appje
Zoek

Britse bevrijder werd Hengeloër: “Nederland is een mooi en vrij land”

Op 3 april 1945 werd Hengelo bevrijd door de geallieerden. Eén van hen was Henry Porter uit Liverpool. Na de oorlog keerde hij terug naar z'n Deldense geliefde Marie. Samen werden ze oud in Hengelo. Porter was onlangs samen met burgemeester Sander Schelberg te gast bij Hengeloos Peil: "Vrijheid is voor mij doen wat ik wil"

Bevrijding

De 95-jarige Henry Porter ging als 18-jarige in dienst. De Tweede Wereldoorlog was op dat moment in zijn laatste fase; de troepen van de geallieerden wonnen steeds meer terrein. Op 3 april 1945 was Hengelo aan de beurt. Via de Oldenzaalsestraat rolden de Sherman-tanks de stad binnen. "De infanterie met de tanks ging voorop. Die moeten het heel zwaar hebben gehad. Toen de bezetters waren verdreven, volgden wij", zegt Porter, destijds verbindingsman bij de Britse luchtmacht.

Marie uit Delden

Porter en zijn eenheid waren gelegerd in Delden. Daar ontmoette de Liverpudlian zijn vrouw Marie en het was liefde op het eerste gezicht. "Mensen vroegen aan haar: 'Waarom heb je hem uitgezocht?' Ze vond dat ik een mooi pak had, een mooie stropdas en mooie schoenen. Daarom heeft ze voor mij gekozen."

In 1948 ging Porter uit dienst. Nog steeds had hij contact met Marie. Hij wilde een huis zoeken in Engeland, zodat zij samen konden zijn, maar Marie dacht er anders over. Porter: "Ik kreeg een brief vanuit Delden waarin ze schreef: 'Je komt hier of het is schluss'. Dus ik ben direct gegaan", lacht de oud-militair. Het stel trouwde en ging wonen in Hengelo. Marie is vier jaar geleden overleden, Porter is still going strong.

“Sommige mensen zeggen dat we in een dictatuur leven. Ach, het feit dat ze dat in alle vrijheid kunnen zeggen, zegt eigenlijk al genoeg.”

Vrijheid anno nu

Soms wordt er door mensen een vergelijking gemaakt tussen de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en de bezetting. Volgens burgemeester Sander Schelberg raakt die vergelijking kant noch wal: "Sommige mensen zeggen dat we in een dictatuur leven, maar we hebben de vrijheid om te zeggen wat we willen. Ach, het feit dat ze dat in alle vrijheid kunnen zeggen, zegt eigenlijk al genoeg." Henry Porter is het hier mee eens: “Nederland is een mooi en vrij land. Je kunt zeggen wat je wilt, doen wat je wilt en vragen wat je wilt.”

Frank Krake Nationale Herdenking 2018
Lees ook
Alternatieve dodenherdenking Hengelo te zien bij 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.