Twente
Video

Nicolas Mansfield van Reisopera als Officier in de Orde van Oranje Nassau naar nieuwe toekomst

Het was afgelopen vrijdag een bijzondere dag voor Nicolas Mansfield. De oud-dirigent en directeur van de Nederlandse Reisopera werd die dag koninklijk onderscheiden. Voor zijn werk bij de reisopera de afgelopen 20 jaar en voor zijn prestaties voor de cultuursector in het algemeen werd hij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. “Een van de mooiste dagen van mijn leven”, aldus Mansfield.

Zeer succesvol

“Ik ben zeer vereerd. De burgemeester van Berkelland vertelde me dat ik een prachtige onderscheiding kreeg, maar die kon die dag niet worden uitgereikt. Dat werd dus vrijdag.”

Nicolas Mansfield was de baas van de Reisopera die onder zijn leiding uitgroeide tot een zeer succesvol gezelschap in heel Nederland. En dat lukte hem in zeer roerige tijden. “We werden zwaar gekort. De Reisopera ging terug van honderd naar vijftien medewerkers.”

Niet elitair

Maar dat is alweer lang geleden, zegt Mansfield: “We moeten de toekomst in. Je richten op je publiek, in het land de opera aan de man brengen. Dat kan, omdat opera geen elitaire kunstvorm is.”

Herstel

Mansfield nam afscheid van de Reisopera, omdat hij zich wilde richten op zijn herstel na een zware hersenbloeding. “De laatste twee jaar stond in het kader van m’n herstel en het creëren van een nieuwe toekomst voor mezelf.”

Haast heeft hij niet. “Ik heb nog geen nieuws. Heb net het boek van Barack Obama uit. Luisteren naar opera’s? Nee, daar luister ik thuis nooit naar. Een taxichauffeur maakt toch ook geen rondje extra in z’n auto.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.