Twente
Enschede
Video

Solar Boat Twente klaar voor strijd in Monaco met vernieuwde ‘Echo’

Het Wilminktheater was het decor voor de onthulling van de vernieuwde Echo, de boot van de Solar Boat Twente. Doel van het bouwteam is dat ze aan eind juli mee kunnen doen om de prijzen in de wedstrijd in Monaco.

Onthulling in het Wilminktheater

Niet elke dag wordt een boot in een theater onthuld, maar dit geldt dus wel voor de vernieuwde boot ‘Echo’. ‘Dit is wel echt kicken’’, aldus de technisch manager van de boot Rick Witbreuk. Witbreuk is een van de dertien UT’ers die aan de Echo hebben gewerkt om hem helemaal klaar te krijgen voor de wedstrijd in Monaco. De boot werd vorig jaar al getest in het Twentekanaal om de ‘vliegfunctie’ uit te proberen. Die functie treedt in werking als de boot op snelheid ligt. Op die manier gebruikt het innovatieve vaartuig minder brandstof.

De race in Monaco

Het project Solar Boat Twente is vergelijkbaar met de jaarlijkse wedstrijd van de zonneauto’s door Australië. Elk jaar gaat er ook een team van de UT naar Monaco, om daar in de haven mee te doen aan het wereldkampioenschap voor boten op zonne-energie. Dat evenement ging vorig jaar dus niet door vanwege corona. De boot werd daardoor alleen getest in het Twentekanaal.

De hoop van de studenten is, dat met de verbeterde versie van de boot, het kampioenschap dit jaar in juli wel gevaren kan worden onder de huidige coronamaatregelen; ‘’Als we een persoon afvaardigen is het geen probleem, maar we gaan er met vijftien personen naartoe. Het is dus nog even afwachten wat er kan’’. Het team krijgt eind mei te horen of de wedstrijd doorgaat.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.