Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Topvrouw MST luidt de noodklok: Zorg in Twente in gevaar

451043 mst 1

32 ziekenhuisbedden in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede worden dagelijks bezet gehouden door een patiënt die al ontslagen had moet worden. Volgens het ziekenhuis dreigt er een zorginfarct in Twente. De situatie is ernstig.

Rutger Borgerink | Tubantia

Het aantal verkeerde bedden in MST is in een paar maanden tijd verdubbeld. Dat zijn bedden die onnodig bezet worden gehouden door patiënten, omdat zij niet terecht kunnen in een verpleeg- of verzorgingshuis, revalidatiecentrum of ggz-instelling. De situatie is ernstig , zegt Sophia de Rooij, bestuursvoorzitter van MST. Soms moeten er patiënten afgezegd of verzet worden, omdat we niet alle ruimte tot onze beschikking hebben om bijvoorbeeld een operatie uit te kunnen voeren.

Al twee maanden in ziekenhuis

Door personeelstekorten en bezuinigingen in de zorg zien met name verpleeg- en verzorgingshuizen de wachtlijsten steeds langer worden. Patiënten hebben soms heel specifieke behoeften , zegt de bestuursvoorzitter. Als mensen moeten revalideren bij Het Roessingh, is de wachttijd niet heel lang. Maar heb je het over verpleeghuiszorg in combinatie met revalidatie, dan is de wachttijd vaak langer. In MST is Sjoerd van der Galien de langst wachtende: hij zit al twee maanden te lang in het ziekenhuis.

De Rooij waarschuwt: volgens haar ligt er voor de gehele regio een zorginfarct op de loer, waarbij de doorstroom van patiënten stagneert. Verpleeghuizen en revalidatiecentra kampen met steeds langere wachtlijsten, ziekenhuizen kunnen daardoor patiënten niet ontslaan en aan de voorkant wordt het voor huisartsen en andere zorgverleners steeds moeilijker om patiënten op te laten nemen in het ziekenhuis.

Situatie ZGT
Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) telt ook verkeerde bedden , al is de situatie minder erg dan bij MST. Wij lopen mee in het landelijk gemiddelde , zegt een woordvoerder. De Rooij: Samen met ons buurziekenhuis ZGT zijn wij 24 uur per dag open en zullen patiënten een beroep op ons doen. Als we de patiënt vervolgens niet op de goede plek kunnen plaatsen, dan hebben wij een probleem. Het is belangrijk dat we in de keten goed met elkaar samenwerken, wat anders gaan we het niet redden en is er sprake van een zorginfarct.

Volgens de MST-topvrouw is de acute zorg in Twente nog nooit in gevaar geweest. Maar het is wel hard werken om dat zo te houden.

Vijftien verkeerde bedden per dag
Patiënten die allang naar huis mogen, maar dat niet kunnen: het is een landelijk probleem. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws bleek vorige week dat er elke dag minstens 560 ziekenhuisbedden in Nederland onnodig bezet worden. In augustus telde MST nog gemiddeld vijftien verkeerde bedden per dag, dat aantal is nu verdubbeld.

Opnamestop
Afgelopen zomer was er zelfs sprake van een opnamestop bij het Enschedese ziekenhuis Dat kwam toen door een combinatie van ziekte onder het personeel, de vakantieperiode en een tekort in de wijkverpleging , zegt bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van MST. Dreigt zo n opnamestop nu weer? We moeten heel voorzichtig zijn met wat we doen, om ook de zorg te kunnen bieden aan mensen die vandaag en morgen op onze deur kloppen. Dit vraagt veel, van zowel onze patiënten als onze medewerkers.
Digitaal inzicht
De MST-topvrouw werkt met alle zorgpartners in de regio aan één zogenoemde Regiovisie. Dat betekent dat we een aantal thema s benoemd hebben: acute ouderenzorg, zorg voor chronisch zieken, maar ook reguliere wijkzorg. Rondom deze thema s willen we tot een aantal concrete acties komen. Als we dat niet met elkaar voor elkaar krijgen, dan laten we toch echt wel steken vallen.

Het is volgens De Rooij hard werken om stappen te kunnen maken. Toch benoemt ze al een concreet resultaat van alle inspanningen: De ziekenhuizen in de regio hebben binnenkort de mogelijkheid om digitaal van elkaar te zien waar bedden beschikbaar zijn voor acute gevallen. Dat voorkomt dat er veel rondgebeld moet worden door onze collega s van de Spoedeisende Hulp.

Vooral regionaal oplossen
Een dreigend zorginfarct of niet, De Rooij wil van klagen en stilzitten niets weten. Het is belangrijk dat we mensen weten te boeien voor ons vak, want het is een prachtig vak. En landelijke aandacht voor het probleem is belangrijk, maar we moeten dit vooral regionaal oplossen. Daar geloof ik heel sterk in.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede,foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.