Twente
Politiek
Video

GroenLinks wil evaluatie plannen Airport na recordverlies

Na het recordverlies dat Twente Airport in het afgelopen jaar leed, moeten de plannen voor het vliegveld opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dat stellen de gezamenlijke GroenLinks-fracties van gemeenteraad en provincie in een verklaring.

Technology Base, de overhuivende organisatie waar het Twentse vliegveld onder valt, maakte half april bekend dat het in 2020 een verlies van in totaal 1,6 miljoen euro incasseerde. Ruim een miljoen daarvan kwam op het conto van Twente Airport.

Duikvlucht

Daarmee maakte de ambitieuze koepel van vliegveld en bedrijven- en evenementenlocatie een wel heel steile duikvlucht. In voorgaande jaren werden er ook verliezen geboekt, maar die bedroegen nooit meer dan enkele tonnen. Oorzaak van de turbulentie in 2020 waren gedoe rond geparkeerde Boeings die niet meer mochten opstijgen, beperkingen van de exploitatie als gevolg van stikstofproblemen en stopgezette subsidie.

icon_main_quote_red_glyph

'Het maatschappelijk en financieel rendement is onvoldoende'

Persbericht Staten- en raadsfractie GroenLinks

Vinger aan de pols

GroenLinks is nooit een groot voorstander van de plannen voor het voormalige Twentse vliegveld geweest. Met name omdat die functie van vliegveld in die plannen in leven wordt gehouden. Nu heet het voor recreatief, zakelijk, kleinschalig gebruik. Of om zo nu en dan sloop- en parkeerboeings te kunnen laten landen. Maar her en der sluimeren nog altijd ambities om die beperkte luchthavenfunctie uit te breiden. Daarmee staat de deur naar een serieus vliegveld op een kier, voor GroenLinks reden om de vinger aan de pols te houden.

De andere reden is dat de partij altijd sceptisch is geweest over de economische haalbaarheid van de plannen. De partij vreesde van meet af aan dat er vroeg af laat staatssteun nodig zou zijn om de boel ooit rond te krijgen.

Boeings op Airport Twente Ernst Bergboer
Sloop-boeings op Airport Twente © Ernst Bergboer

Herijking van bestaande plannen

De groenen van zowel de Provincie als de gemeente Enschede - beide zijn voor de helft eigenaar van Technology Base/Twente Airport - vinden dat er onvoldoende terechtkomt van zowel de groene ambities als de economische ontwikkeling van het gebied. Het monstertekort over vorig jaar is voor hen aanleiding om de huidige koers tegen het licht te houden. Die kritische blik betekent wat hem betreft een evaluatie van het maatschappelijke en financiële rendement dat alle ontwikkelingen tot nu toe hebben opgeleverd.

Miljoenen aan gemeenschapsgeld

In de voorbije jaren zijn er miljoenen aan gemeenschapsgeld gestoken in de herontwikkeling van de voormalige militaire luchthaven. Hamvraag bij de voorgestelde evaluatie moet zijn wat Airport Twente de inwoners van de regio concreet heeft opgeleverd. De antwoorden moeten leiden tot een nieuw vergezicht, passend bij de schaal van de regio en met een mooie opbrengst voor haar inwoners, aldus de gezamenlijke fracties.

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
Twente Airport als slooplocatie voor afgedankte toestellen © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.