Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De luxe winkel van Ad Heijne in hartje Enschede staat volledig blank: €˜Dit is een drama €™

451580 naamlooos

Ondernemer Ad Heijne is in shock. Zijn luxe winkel in herenschoenen en - kleding staat volledig blank door een geknapte hoofdwaterleiding vlak voor zijn zaak in winkelcentrum Koningsplein, hartje Enschede. De schade is enorm. Dit is dramatisch.

Redactie l Tubantia

Nog nooit heeft hij zoiets meegemaakt in de 52 jaar dat hij nu ondernemer is. Ad Heijne kan eigenlijk wel janken, maar hij doet dat niet. We blijven optimistisch en pakken de draad morgen weer op.
Hij kan zelf weinig doen tegen de enorme hoeveelheid water die zijn schoenen- en kledingzaak door een geknapte hoofdwaterleiding heeft blank gezet.

Water stond 15 centimeter hoog

Samen met compagnon Joost Hemelt kijkt Heijne gelaten toe hoe een medewerker van schoonmaakbedrijf Willemsen druk in de weer is met een waterstofzuiger. Het water staat nu nog 2 centimeter hoog, dat was 15 centimeter toen ik hier vanmorgen binnenkwam. Echt, hij is ervan overtuigd: Brand en water, dat is het ergste wat je kan overkomen.

De schade loopt zeker in de tonnen, verwacht hij. Veel dure, echt leren tassen en schoenen zijn door waterschade niet meer te verkopen, evenals een grote hoeveelheid kleding. De fraaie leren meubelen in de winkel hebben houten poten waar het water waarschijnlijk in gaat trekken. De sjieke Perzische tapijten kunnen wel worden weggegooid, evenals de pvc-vloer in visgraatmotief. Geen redden meer aan. Alleen al die vloer heeft zo'n 20.000 euro gekost.

Goed verzekerd
Gelukkig is hij goed verzekerd, de ondernemer vertrouwt er op dat het goed komt als hij de verzekering morgen belt. Dan kijken we wel verder. Maar ik ga er van uit dat we de komende dagen niet open kunnen.

Heijne en alle andere ondernemers werden zondagmorgen gebeld door Huub Punte, mede-eigenaar van het winkelcentrum. Die was op zijn beurt gewaarschuwd door schoonmaakbedrijf Willemsen, die bij het betreden van het winkelcentrum constateerde dat het alarm van de centrale sprinklerinstallatie afging, waarschijnlijk doordat er geen waterdruk meer was door de geknapte hoofdwaterleiding. En zolang de waterleiding niet is hersteld, blijft de sprinklerinstallatie op last van de brandweer uit. Dat betekent dat deze koopzondag waarschijnlijk alle ondernemers van het winkelcentrum gesloten zijn.
Een drama , noemt Punte het, die samen met compagnon John Landewé een rondje langs de ondernemers maakt om hen een hart onder de riem te steken.

Kleine catastrofe
Ook Punte en Landewé staan machteloos tegenover de kleine catastrofe voor hun huurders. Je bent afhankelijk van andere partijen, maar gelukkig zijn die met man en macht aan het werk om de situatie onder controle te krijgen , zegt Punte. Een paar ondernemers hebben volgens Punte gelukkig geen schade: kledingzaken Van Uffelen en Freek Nietsch.

De calamiteitendienst van Willemsen is opgeschaald, weet hij. Willemsen heeft ook de Stichting Salvage opgetrommeld, die als schade-coördinator optreedt in ernstige situaties. Verder is Vitens aanwezig, de brandweer, politie, rioolreiniging Nijhuis en schoonmaakbedrijf Dolmans. Hulpdiensten zijn bang dat het wegdek gaat verzakken doordat er veel zand is weggespoeld door de waterlawine.

Ondertussen heeft een aantal ondernemers zelf de waterstofzuiger ter hand genomen. De eigenaren van toko Het Oosten bijvoorbeeld. Restaurant Stoet in de bibliotheek is weliswaar gewoon geopend, maar ook hier is schade. Kletsnatte vloerkleden zijn buiten neergelegd. In de bibliotheek pompt de brandweer water uit de kelder. Politieagenten houden een oogje in het zeil.

Grote schade voor Decathlon
De grootste huurder van het winkelcentrum is sportzaak Decathlon. Ook die heeft veel schade, met name in de kelder. De medewerker van Willemsen schudt zijn hoofd. Je weet niet wat je daar ziet. Het is echt een drama.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.