Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Drie tiny houses te huur: wie wil er wonen in zo €™n klein, glazen hokje?

452865 tiny houses

Een piepklein glazen huisje, maar wel met een eigen atelier erbij. De woningcorporatie Domijn is razend benieuwd of de drie eerste tiny houses van Enschede in de smaak vallen.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

De Enschedese woningcorporatie steekt haar nek uit met een nieuw concept. Twintig kleine studio s van 25 tot 30 vierkante meter. Een paar meter verderop drie net zo kleine vrijstaande minihuisjes, bedoeld voor kunstenaars. Die krijgen er een atelier bij. Laten we naar goed Nederlands gebruik beginnen met de belangrijkste vraag: wat kost dat?

De tiny houses kosten 554 euro per maand, net zoveel als de kleine studio s. Dat is omgerekend naar vierkante meters het dubbele van een reguliere woning. Het atelier dat erbij hoort moet apart betaald worden en kost nog eens rond de 250 euro euro per maand. Duur wonen dus? Volgens Domijn is het lastig om de huurprijs te vergelijken met een normaal huis, omdat de investering per vierkante meter groter is. Een tiny house is tiny, maar alles zit er wel in. Bovendien zijn de energielasten laag, meent de corporatie. Bovendien is er huursubsidie mogelijk én hebben de huisjes vloer- en wandafwerking.

Klein stukje Enschede Tegenover de relatief hoge prijs staat dat de bewoners op een uniek klein stukje van Enschede wonen. Op het terrein langs de Blekerstraat wordt de komende maanden een groene, parkachtige omgeving aangelegd. Daarin komt ook een gezamenlijke moestuin. Rondom het groen komen 21 gewone rijtjeshuizen en midden in die groene oase komt een complex met twintig studio s van ongeveer 25 vierkante meter.

Mensen die willen ontspullen
Het zijn kleine maar complete woningen met een gedeelde binnentuin. Ze zijn bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens, voor mensen die willen minimaliseren , zegt Sophie Oosterbroek van Domijn. Of zoals haar collega Marlijn Benus het noemt: Ontspullen. Wie op 25 vierkante meter wil wonen moet ook wel afscheid nemen van veel spullen, want anders wordt het krap.

Badkamer en keuken
Dat geldt ook voor de drie tiny houses die pal naast het Robsonpand komen. De minihuisjes zijn net als de studio s klein, maar compleet. Er zit een badkamer in en een keuken. De huisjes hebben veel glas en het plafond is hoger dan gebruikelijk om toch een gevoel van licht en ruimte te krijgen. De drie ateliers die bij de tiny houses horen liggen in het Robsongebouw.

Kunstenaar is de ideale bewoner
Daar zit al van alles , zegt Oosterbroek. Een fotograaf, een zangdocent, een gordijnenmaker. Heel divers. De bewoners van de tiny houses moeten daar tussen passen. Kunstenaars zijn de ideale bewoners van de minihuisjes, denkt Domijn. Oosterbroek: Die leven toch in hun atelier. Ze hebben weinig woonruimte nodig, soms zijn ze de hele nacht aan het werk. Ze slapen er alleen maar. En als er s nachts ineens iets in hun hoofd schiet, dan zijn ze binnen een paar stappen in hun atelier.

Braindrain tegengaan
Domijn probeert met de tiny houses ook het probleem van de braindrain op te lossen: jonge, hoogopgeleide mensen vertrekken na hun studie naar elders, terwijl Enschede ze graag wil houden. Oosterbroek: Deze groep mensen is op zoek naar een ander soort woning. De combinatie van wonen en werken, dat is er nog niet in Enschede.

Je blijft er niet lang wonen
Word je het niet snel zat in zo n klein glazen huisje? Dat zou kunnen, maar Domijn houdt ook rekening met een snelle doorlooptijd. Je blijft er niet lang wonen is het idee. Dat is ook niet de bedoeling. De hoop is dat pas afgestudeerden op die manier in elk geval in Enschede blijven en na een tijdje doorgroeien naar een andere woning in de stad. Als ze een kindje krijgen of hun carrière komt van de grond.

Slopen en weggooien
Behalve het formaat is er nog een bijzonder element aan zowel de minihuisjes als de studio s: ze worden voor het grootste deel in de fabriek gemaakt en de onderdelen zijn herbruikbaar. Nu worden gebouwen die aan het einde van hun levensduur zijn meestal gesloopt en de grondstoffen worden weggegooid , zegt Oosterbroek. Domijn wil daar anders mee omgaan. Mede daarom is het plan aan de Blekerstraat spannend voor de corporatie. Voor ons is dit het eerste project dat we op deze manier doen.

Er gaat niks verloren
Mocht het tiny house uiteindelijk toch niemand bevallen, dan is er geen man overboord. Dan gaan ze gewoon achterop de vrachtwagen naar een andere plek. Er gaat niks verloren , aldus Oosterbroek. Verwacht Domijn in de toekomst meer tiny houses te verhuren? Dat zou kunnen, maar de locatie moet zich er ook voor lenen. En er moet een doelgroep zijn. Het is nu nog een experiment.

Jezelf pitchen
Reageren op de tiny houses kan tot 31 maart. De komende weken kunnen potentiële bewoners gebruiken om duidelijk te maken waarom zij de ideale huurder zijn. Hoe creatiever dat gebeurt hoe beter. Oosterbroek: Op 21 april kunnen belangstellenden zichzelf pitchen en dan kiezen wij er drie. Als er veel mensen reageren houden we een voorselectie. De studio s worden op de reguliere manier verloot. Na de bouwvak krijgen de nieuwe bewoners de sleutel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Woningcorporatie Domijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.