Verkeer
Stuur appje
Zoek

053: Enschede gaat aaltjes inzetten tegen de eikenprocessierups

453106 HKEB7087

Enschedeërs moeten niet gek opkijken als ze over ongeveer drie weken s nachts ronkende motoren horen. De Gemeente Enschede gaat namelijk in de late uurtjes eiken besproeien met aaltjes. Die openen de jacht op de eikenprocessierups. Alle 25.000 eiken in Enschede moeten worden aangepakt.

Arjen Waanders | 1Twente

Petra Klein Breukink is projectleider eikenprocessierups bij de Gemeente Enschede. Zij was te gast bij de talkshow 053 om te praten over het beleid van de gemeente ten aanzien van de eikenprocessierups. De Gemeente Enschede heeft voor dit jaar 550.000 euro beschikbaar gesteld in de strijd tegen de jeukrups. Een groter bedrag dan voorgaande jaren. De overlast was afgelopen zomer het zwaarst: We zijn overvallen door de grootte van de problemen, ook landelijk gezien. De zachte winter en warme zomer waren ideale omstandigheden voor de rups.

Aaltjes en bacteriën
We gaan dit jaar strak inzetten op preventief behandelen van de processierups. Dat doen wij door te bestrijden met biologische middelen. Dat zijn twee soorten: aaltjes en bacteriën , zegt Klein Breukink. De aaltjes kunnen niet tegen Uv-licht, en moeten dus s avonds worden ingezet. Die worden in de boom gespoten. Dit kan voor overlast zorgen , aldus Klein Breukink. De aaltjes worden ingezet wanneer de rupsen uit de eitjes zijn, maar nog géén brandharen hebben. Om de effectiviteit te vergroten, wordt er twee keer gespoten.

Naast de aaltjes wordt ook het biologische bestrijdingsmiddel Centari ingezet. Dit is een bacterie die de larven van de rups aanvalt: Om dit middel te kunnen inzetten, moeten de bladeren aan de boom zitten. Daarom wordt dit pas later ingezet. Het middel is ook schadelijk voor andere rupsen. Daarom zijn er strikte regels voor het gebruik er van: We kunnen niet alle 25.000 eiken behandelen. Bij sommige eiken mogen wij helemaal niets doen, omdat er andere vlinders in zitten. Deze eiken kunnen ook in de bebouwde kom staan. Bij dit soort eiken kunnen wij de rupsen wegzuigen.

Biodiversiteit versterken
Een andere manier van preventie is het verbeteren van de biodiversiteit in de stad. Met biodiversiteit wordt de groene leefomgeving bedoelt waar een verscheidenheid van planten, insecten en dieren voorkomt. Door de biodiversiteit te verbeteren, is er meer ruimte voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Enschede heeft op dit moment 25.000 eiken, het omhakken van de eiken is geen optie: Nee, wij zijn hier geen voorstander van. We willen het bomenbestand wel meer divers maken. Maar waar kan gaan wij geen eiken meer planten.

Zelfredzaamheid
Ook roept de gemeente op tot zelfredzaamheid: Wij hebben een motto: tegel eruit, plant erin. We hebben heel veel mensen in de stad die hun tuin hebben versteend. Dit is heel slecht voor de biodiversiteit. Door meer groen te creëren in de Enschedese tuinen, voelen vogels en insecten zich meer thuis. Deze lusten de rupsen graag. Dit is vooral bij eigen tuin. Ook de gemeente gaat op de lange termijn inzetten op een betere biodiversiteit: Wij leggen bloemenlinten aan. Ook hebben wij het maaibeleid aangepast.

Een voorbeeld van zelfredzaamheid zijn de nestkastjes aan de Walhofstraat. Bewoners hingen deze op aan de eiken rondom het Van Heekpark. Volgens Klein Breukinkkan het ophangen van nestkastjes in eiken negatief uitpakken: Als het te warm wordt, kan het zo zijn dat de rupsen gaan schuilen in deze nestkastjes , zegt Klein Breukink. Als je nestkastjes wilt plaatsen aan gemeentebomen, doe dit dan in overleg met het stadsdeel. Dit om problemen te voorkomen .

De opname van 053 is aanstaande donderdag, 12 maart, op deze website te zien en wordt na het nieuws uitgezonden op televisie. 1Twente zit bij Ziggo op kanaal 40 en bij KPN op 1317.
© 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.