Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

In dit Enschedese cafe kun je twee voetbalwedstrijden tegelijk kijken en waterpijp roken

453198 coal 2603463 1920

Fanatiek voetballer was hij bij de plaatselijke FC Suryoye. Nu trapt Augien Aslan (27) uit Enschede alleen recreatief nog een balletje. Hij runt nu een kroeg. Voetbal heb ik gewoon naar binnen gehaald, samen met de waterpijp.

Anne Gudde | Tubantia

Wie vanuit het noorden van Enschede richting binnenstad fietst door de autoluwe Lasonderstraat moet toch af en toe wel eens naar links hebben gekeken, naar dat café met die geelgekleurde ruiten, en zich hebben afgevraagd wat zich daarbinnen afspeelt.

Die ruiten, waarvan sommige met een barst erin, laten maar weinig doorschemeren van het enorme café dat zich erachter bevindt. Voorbij biljart, gokkasten, bar en hangplekken is daar ineens een verrassend grote ruimte waar bezoekers in grote banken kunnen chillen. En, minstens zo belangrijk, voetbal kunnen kijken. Vanuit het plafond zijn twee televisies bevestigd. Ik wil gewoon twee wedstrijden tegelijkertijd kunnen laten zien. Links zit het publiek voor de ene wedstrijd, rechts de liefhebbers van de andere. Ik kies dan zelf bij welke pot ik het geluid aanzet, de andere staat op stil , vertelt Augien Aslan (27), sinds drie jaar uitbater van De Brouwerij.

Derde helft
Rond m n twintigste zat ik best veel in het café. Met teamgenoten de derde helft vieren met een biertje, gewoon gezellig. Of speciaal voor een voetbalwedstrijd het café ingaan met z n allen. Altijd mooie avonden. Het maakte ons niet zoveel uit waar we zaten. Wel merkten we dat er steeds minder cafés overbleven waar je lekker voetbal kon kijken. Toen ik een paar jaar later zag dat dit pand leegstond, besloot ik er werk van te maken , aldus Aslan.

Shisha
Ondanks de leegstand die het pand trof voordat Aslan zijn intrek nam, kwam de bezoekersstroom al snel op gang. Uit de buurt echter maar weinig mensen. Op de vraag wie zijn buren zijn of wat ze van zijn café vinden, moet hij het antwoord schuldig blijven. Hij heeft er geen contact mee. Dat is mijn doelgroep ook niet. Veel van mijn klanten ken ik nog van Suryoye. Daarnaast komt er op dinsdag en donderdag altijd een vaste groep 50-plussers die eerst hun maag vullen bij Tankstation Cultureel Vulpunt en daarna bij mij een drankje doen. Maar de grootste groep is de jongeren tussen de 20 en 30 jaar.

Lekker smaakje
Het biljart of het dartbord laten de meeste jongeren links liggen. Wat ze wel interessant vinden is de shisha , ofwel de waterpijp. Ja, bij mij kun je een waterpijp roken. Voor 8 euro rook je een pijp met een standaardsmaakje, zoals appel of mint en voor 10 euro heb je een speciaal smaakje. Aardbei bijvoorbeeld, dat vinden vrouwen lekkerder dan mannen. Daar nog een lekker broodje of frietje bij en dan fietsen ze van hieruit de stad in.

Stoep
Zorgen over teruglopende omzet als straks de rookruimtes verboden zijn, heeft Aslan niet. Daar ben ik allang op voorbereid. Er is een speciaal soort tabak op de markt dat teer- en nicotinevrij is. Daarmee vervang ik de echte tabak die nu in de waterpijp gaat. Mijn klanten zijn er zelfs blij mee. Het is gezonder dan wat ze nu roken en ze kunnen dan toch lekker binnen blijven. Dat de liefhebbers van nicotine straks niet meer binnen mogen roken, tja, dat is jammer, maar daar kan ik niets aan doen. Ik heb de gemeente al gewaarschuwd. Straks staan ze hier allemaal op de stoep. Wordt het toch nog een buurtcafé, maar dan buiten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.