Enschede

AUDIO | Gemeenteraadslid Joost Nijhuis op de barricaden voor ‘zijn’ Enschede

Het Enschedese gemeenteraadslid Joost Nijhuis wijst met de beschuldigende vinger naar politiek Den Haag, want die zorgt ervoor dat zijn stad jaarlijks zoân 12 miljoen euro te kort komt. Nijhuis ontwikkelde samen met universitair docent Johan de Kruijff een meetinstrument dat haarfijn aantoont dat zijn stad en nog eens 240 gemeenten die miljoenen tekorten aan het Rijk te danken hebben.

453374 931456
Henk ten Harkel | 1Twente

âOns meetinstrument levert het onweerlegbare bewijs.â Hij wil samen met die 240 gemeenten naar Den Haag om de bewijzen van het falend Haags beleid te overhandigen aan de minister.

Oplopende tekortenDe ellende van oplopende tekorten speelt al elf jaar in Enschede. Eerst was het minister Plasterk die de gemeente enorm kortte, daarna kwam de decentralisatie waarbij het Rijk de financiele verantwoordelijkheid voor het sociale domein bij de gemeenten neerlegde. En daar ook nog eens een forse bezuiniging aan vast knoopte.

Molensteen
Die acties bleken een molensteen om de nek van de gemeenten die hun financiële huishouding niet meer op orde kregen. Het wordt nu tijd om de bakens te verzetten en het Rijk op zijn verantwoordelijkheid te wijzen, vindt Joost Nijhuis.

Hij wijst op de onmogelijkheid voor Enschede om maar steeds verder te moeten bezuinigen op zaken als het maaibeleid en onderhoud wegen. Maar ook de discussie over de zwembaden is volgens hem een direct gevolg van de tekorten die Enschede niet meer kan dragen.

Inmiddels wordt in het land de belangstelling voor het meetinstrument van Nijhuis en De Kruijff steeds groter. Veel gemeenten, laat het Enschedese gemeenteraadslid zien, gaan ermee aan de slag. De landelijke tv-stations slaan inmiddels ook aan. 1Vandaag is bij het gemeenteraadslid geweest om hem tekst en uitleg te vragen.

053
Het programma 053 van 1Twente gaat komende week dieper in op de actie van Nijhuis en De Kruijff en de betekenis daarvan voor Enschede. Aan tafel zitten Joost Nijhuis, Johan de Kruijff en fractievoorzitter Ayfer Koç van het CDA. De opnames worden dinsdagmiddag om 16.15 uur gemaakt in Studio Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan 114. Iedereen die de opnamen bij wil wonen is hartelijk welkom.

Hieronder een radiointerview met Joost Nijhuis die uitlegt hoe hij tot zijn opmerkelijke actie is gekomen.

foto: Cees Elzenga / hetoog.nl