Enschede
Video

Roze zaterdag in Enschede: Liefs uit Enschede

Enschede heeft zich officieel kandidaat gesteld om in 2023 gastgemeente te zijn voor Roze Zaterdag. Er is nog geen toezegging gegeven dat het dan ook gaat gebeuren, maar de gemeente staat er wel achter. Sander Aalbertsen is initiatiefnemer van het plan om de Roze Zaterdag naar Enschede te halen. De nog steeds bestaande homohaat is voor hem de aanleiding om dit feest in de stad te houden.

“Met plezier en enthousiasme nodigen we iedereen graag uit om in 2023 naar Enschede te komen. We zoeken letterlijk en figuurlijk de grenzen op, want wanneer je die opzoekt, kom je dichter tot elkaar. Dit willen we niet alleen laten zien, maar iedereen laten ervaren.” zegt wethouder Arjan Kampman in gesprek met Niels Veurink van 1Twente Vandaag.

Het evenement

Roze zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni gehouden. Het evenement ontstond als een demonstratie voor gelijke rechten en tegen homohaat. Mensen gingen de straat op met spandoeken. Die strijd is nog steeds belangrijk, toch is het tegenwoordig meer een feest waarbij je jezelf kunt zijn. De gemeentes Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Munster gaan samenwerken om het evenement te organiseren. Er gaan misschien ook thema’s in andere gemeenten plaatsvinden. Bijvoorbeeld dat er in Munster ook activiteiten in dezelfde week worden gehouden. Uiteindelijk blijft de Roze zaterdag in Enschede wel het hoogtepunt van het feest.

De bidbooks

Stichting Roze Zaterdagen Nederland gaan de plannen van de kandidaatgemeenten bekijken. Het plan van aanpak staat in het zogenaamde bidbook en dat is bepalend voor de plek waar de Roze Zaterdag om de twee jaar wordt gehouden. De stichting bekijkt ook de begrotingen, want financieel moet het namelijk wel afgedekt zijn. Het bidbook van Enschede wordt aan de stichting overhandigd, zij komt vervolgens op bezoek om de stad te bekijken en om de pitch te horen. Na overleg wordt besloten welke stad het evenement mag houden.

Financiën

Het is niet zo dat als Enschede de Roze Zaterdag krijgt toegewezen, de stad er al is. Er moet nog wel geld komen. Het evenement is een burgerinitiatief. Het probleem is dat een burgerinitiatief niet door de gemeente wordt betaald. Via contacten wordt het budget bij elkaar gesprokkeld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.