Twente
Video

Koningin Maxima steekt Twentse koorverenigingen hart onder de riem

De koorwereld staat net als vele andere sectoren al langere tijd stil. Zangers mogen namelijk door corona niet met elkaar zingen en zitten thuis. Een lichtpunt in deze periode is het dan wel dat de Twentse koorverenigingen zijn toegesproken door koningin Maxima.

Gesprek met Maxima

‘’We willen graag zichtbaar zijn en daarom hadden we dit gesprek met de koningin’’, meldt de Twentse koordirigent Mariëtte Effing. Effing komt uit Wierden en geeft als dirigent leiding aan meerdere koren in Overijssel; daarom mocht ze meedoen aan dit gesprek.

Het gesprek is ontstaan omdat de koorwereld graag als sector genoemd wil worden, omdat die het ook zwaar heeft: ‘’De vorige lockdown mochten we opeens niks meer, sindsdien zitten we ook echt dicht’’. Het gesprek met de koningin was ook totaal vrijblijvend. ‘’Hoe gaaf is het nou dat je een keer uwe majesteit kan zeggen, dat doe je niet elke dag’’, aldus de dirigente. Ze mmag de opgenomen zoomgesprekken voor eigen doeleinden gebruiken.

Hoe gaat het met de koren

De koren komen al vanaf de eerste lockdown niet meer of nauwelijks bij elkaar. Als een van de weinige sectoren is er nog weinig perspectief. ‘’Zelf kijk ik al niet meer naar de persconferenties, er zit voor ons toch niks positiefs in’’, meldt Effing. Gelukkig komt er wel een mooie ontwikkeling op gang. In de gemeente Oldenzaal mogen de kinderen tot 12 jaar zingen, maar dan wel in beperkte vorm. Ook mag de dirigente met jongeren tot 17 jaar buiten optreden. ‘’Ze kwamen zelfs onder slechte weersomstandigheden. Zingende jongens zijn geen watjes’’.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.