Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Martin Kuyer, zijn Dragonheart en zijn gevecht tegen de bierkaai

Opeens was hij er niet meer. Martin Kuyer van Dragonheart in Erve Stroink leek met de noorderzon vertrokken. Schijn bedriegt: de man van de roofvogelshows, ridderwinkel en Middeleeuwse rollenspelen woont nu in De Lutte en verkoopt via internet zijn ridderspullen. Erve 't Stroink wordt nu bewoond door anti-krakers en er werkt een kunstenares.

Leven als een ridder

Twintig jaar lang was Dragonheart het kloppend hart van Erve Stroink. Martin Kuyer werd door de gemeente Enschede gevraagd om de activiteiten te ontplooien in Enschede-Zuid en stelde in ’t Stroinksbos de boerderij voor hem beschikbaar.

Zijn klanten kwamen van heinde en verre om zich te laven aan het ridder- of vikingbestaan. “Ik had hier een rechercheur uit Rotterdam die hier in de weekenden als ridder door het leven ging. Hij doet dat nu in Archeon in Alphen aan de Rijn. Er kwamen Belgen, Duitsers, advocaten en politiemensen”, vertelt hij over zijn klandizie.

Opslag voor zwaarden

Maar het is nu afgelopen. Eind vorig jaar verliet hij zijn winkel en activiteitencentrum en vertrok naar De Lutte. Bij zijn huis heeft hij een opslag voor zwaarden, helmen, drinkhoorns, harnassen en al het spul wat je in de Middeleeuwen nodig had en waarmee je nu kunt spelen.

“Zo ben ik ook ongeveer begonnen. Ik had in Almelo een aangeklede kamer en nu een opslag die eruitziet als een winkel. Ik mag geen klanten ontvangen, verkoop kan alleen via internet. Ben de hele dag bezig met mailtjes beantwoorden en pakketjes versturen.”

Marktconform

Toch steekt het nog dat hij Erve ’t Stroink moest verlaten, al had hij geen zin om tegen windmolens te vechten: lees de gemeente. “Ik wilde daar oud worden en tot het eind van m’n leven daar dingen doen.”

Maar dat mocht niet zo zijn. Acht jaar geleden begon de gemeente te trekken. “Het ging niet goed, ze moesten bezuinigen en ze wilden al het vastgoed van de hand doen. Dus ook deze boerderij. De gemeenteraad vroeg een marktconforme prijs. Die kon ik niet betalen.”

24 uilen

Daar kwam het gezeur over de uilen nog bij. Kuyer had 24 uilen, dertien soorten, waar hij zijn roofvogelshows mee deed. Eerst was het verhaal van controleurs dat hij niet zoveel soorten mocht hebben, later moest hij een dierentuinvergunning hebben. Ook dat gevecht won hij niet. Dat alles maakte dat Kuyer het niet meer zag zitten, ook vanwege zijn gezondheid, en afhaakte.

Hoogtijdagen

Hij kijkt terug op mooie herinneringen. Mijn hoogtijdagen in Enschede? “Toen we ’t hele pakket konden uitvoeren inclusief trouwlocatie waren. Mensen kwamen bij ons, trokken een Middeleeuws pak aan en speelden hun spel om zo dicht mogelijk bij de Middeleeuwen te komen. Vechten, koken, leven als iemand uit die tijd.”

Hijzelf vindt het nu wel goed zo. “Ik ben er helemaal klaar mee. Ik had nooit tijd voor vakanties of weekendjes weg. Nu wel.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.