Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede ziet explosieve stijging WW en bijstand door coronacrisis

456189 Schermafbeelding 2020 04 07 om 080031

De coronacrisis laat nu al diepe sociaal-economische sporen na in Enschede met een forse toename van het aantal aanvragen voor een WW- of bijstandsuitkering.

Teun Staal | Tubantia

Enschede kent de laatste weken een ongekende groei van de werkloosheid en de bijstand als gevolg van de stilvallende economie door de corona-uitbraak. Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering is gegroeid met de factor 4, terwijl in de bijstand bijna sprake is van een verdubbeling.

Dat melden de wethouders Arjan Kampman (sociale zaken) en June Nods (economie). Kent de stad normaal gesproken gemiddeld circa 75 mensen per week die zich melden voor een WW-uitkering, nu ligt dat aantal rond de 300. Het aantal bijstandsaanvragen in Enschede ligt doorgaans op circa 40 per week, tegen momenteel ongeveer 80.

Kleine zelfstandigen
De economische malaise treft vooral de kleine zelfstandigen in stad en streek hard. Van deze groep hebben zich inmiddels bijna tienduizend ondernemers uit heel Twente bij het ROZ gemeld met het verzoek om steun , zegt wethouder Kampman over de hoeveelheid aanvragen waarmee het regionaal ondernemersplatform voor onder meer starters en kleine zelfstandigen de afgelopen weken is geconfronteerd.

Voor Enschede ligt het aantal steunaanvragen op ruim 2200. Volgens Kampman hebben van die groep bijna 500 zelfstandige ondernemers op korte termijn snel een financieel voorschot nodig om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Er is daar echt sprake van broodnood die we met het toekennen van een voorschot proberen op te lossen.

Kredietaanvragen
De wethouder sociale zaken signaleert daarnaast een forse hoeveelheid kredietaanvragen van kleine zelfstandige ondernemers. Ruim tweehonderd van hen hebben al zo n aanvraag voor een krediet van maximaal 10.000 euro gedaan om hun onderneming draaiende te houden. Daarmee is dus in totaal circa 2 miljoen euro gemoeid.

Kampman prijst de medewerking van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die gemeenten financieel terzijde staat om de ergste nood bij de ondernemers te kunnen lenigen. Er is door het ministerie inmiddels een eerste voorschot van 1,6 miljoen overgemaakt om de ondernemers via het ROZ te kunnen helpen. Maar bij dat ene voorschot van Sociale Zaken zal het niet blijven.

Faillissementen
Zowel Kampman als zijn collega-wethouder Nods zegt nog niet het volle zicht te hebben op Enschedese bedrijven die als gevolg van de coronacrisis failliet zijn gegaan. Ik vermoed dat we dat in een iets later stadium gaan zien , zegt Nods, die de stemming onder de ondernemers en bedrijven in Enschede als wisselend omschrijft. Er zijn er die het water echt aan de lippen staat, maar ook die onverminderd optimistisch blijven. Tegelijk ontstaan er ook weer allerlei nieuwe economische initiatieven. Dat is mooi om te zien.

Het college van burgemeester en wethouders is nog bezig met een aantal lokale maatregelen dat bedrijven en ondernemers in Enschede naast de crisisvoorzieningen van het rijk tot steun moet zijn. De verwachting is dat daar in de loop van deze week meer over bekend wordt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.