Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

20 militairen werkzaam in het MST om tekort op te vangen

456309 965589

Twintig verpleegkundigen van Defensie zijn sinds kort tijdelijk werkzaam in het MST om de hoge nood op te vangen. Zij werken zowel op de corona-afdeling als op de normale afdelingen. In het ZGT en SKB in Winterswijk werken (nog) geen verpleegkundigen van Defensie. Militairen kunnen denken in schaarste.

Rick Plantinga

De militaire verpleegkundigen worden ingezet op de plekken waar zij het meest nodig zijn. ,,Dat is aan de ziekenhuizen zelf om te bepalen waar , zegt Defensie-woordvoerder Sjaak van Elten. Momenteel zijn 130 van de 250 verpleegkundigen van Defensie ingezet bij de Nederlandse ziekenhuizen. Aan het einde van de week zullen dit er 180 zijn, verwacht Van Elten.

Alle verpleegkundigen zijn gecertificeerd om in het ziekenhuis te werken. Vaak hebben zij ook stage gelopen in een zogenoemd civiel ziekenhuis . ,,Zij kunnen dus meteen aan de slag , zegt Van Elten. ,,Misschien moeten zij alleen nog worden bijgepraat over de precieze procedures in het ziekenhuis. De militairen staan niet in uniform aan het bed, maar gewoon in ziekenhuiskledij.

Relatieziekenhuis
Het MST is één van de relatieziekenhuizen van Defensie. Dit betekent dat medisch personeel van Defensie stage loopt in het MST en er ook standaard een medisch specialistisch team van Defensie werkzaam is. ,,Zij worden door ons betaald, maar de afspraak is dat als wij op een missie veel medisch personeel nodig hebben, wij dan extra personeel van het MST en de andere relatieziekenhuizen krijgen.

Tijdens deze crisis komt ook personeel te werken bij ziekenhuizen waarmee Defensie geen relatie heeft. Een veiligheidsregio kan een aanvraag indienen voor personeel van Defensie bij het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC). Daar wordt gekeken waar de nood het hoogst is.

Denken in schaarsteDe militaire verpleegkundigen kunnen in deze crisistijd ook iets extra s toevoegen, zegt woordvoerder Van Elten. ,,Zij zijn zeker niet beter,maar wel gewend om te denken in schaarste. Dat kan nu heel goed van pas komen. Kunnen alle behandelingen worden uitgevoerd? Wie krijgt een plek op de intensive care als de nood echt hoog is? De noodzaak in Nederland is nog beperkt. Maar in Italië hebben artsen en verpleegkundigen verschrikkelijke keuzes moeten maken.

Niet al het medisch personeel van Defensie kan uiteindelijk worden ingezet in de Nederlandse ziekenhuizen. ,,Onze gereedschapskist raakt ook leeg , zegt Van Elten. Er zijn onder meer ook artsen en verpleegkundigen nodig op de missies (Afghanistan, Litouwen, Straat van Hormuz) en in de kazernes. ,,Daarom wordt in Nederland écht gekeken waar de grootste prioriteit ligt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.