Enschede

Rabobank komt met regionaal noodfonds voor verenigingen: ‘Maar niet voor gemiste kantine-inkomsten’

Zeven Twentse en Achterhoekse vestigingen van de Rabobank komen met een soort noodfonds voor verenigingen en stichtingen die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. Er is 350.000 euro beschikbaar.

456595 rabo
Arjan te Bogt | Tubantia

Verenigingen en stichtingen moesten de afgelopen weken en masse een streep zetten door evenementen, waar ze al wel kosten voor gemaakt hebben. Geld dat als verloren kan worden beschouwd, terwijl het geld is dat vaak niet gemist kan worden, ook al omdat er geen inkomsten tegenover staan.

Om te voorkomen dat het clubs de kop kost, hebben zeven Twentse en Achterhoekse Rabobank-vestigingen samen een fonds opgezet. In totaal zit er 350.000 euro in, elke bank heeft zijn eigen bedrag beschikbaar. âWe zijn partner van verenigingen en stichtingen in de lokale gemeenschap, daar staan we om bekendâ, vertelt Corine Bloemen van Rabobank Twente Oost. âWe vinden dat we die moeten ondersteunen als ze in nood komen, als ze met zoân enorm grote domper te maken krijgen.â

Deel van de winst

Jaarlijks gebruikt de bank een gedeelte van de winst voor maatschappelijke initiatieven. âEen deel van die bijdrage hebben we hiervoor beschikbaar gesteldâ, geeft Bloemen aan.

Ook initiatieven die juist in deze tijd zijn opgezet - Bloemen geeft een voorbeeld uit Ootmarsum, van een muzikale bingo op afstand - komen in aanmerking.

Niet voor gemiste kantine-omzet

Sinds maandag kunnen lokale verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven een aanvraag doen bij hun lokale Rabobank. Aanvragers moeten klant zijn, er geldt een maximum bedrag van 2.500 euro per aanvraag. Indienen kan tot 19 april.

Bloemen benadrukt dat er wel een aantal voorwaarden aan zitten, dat een aanvraag ook wordt getoetst. Het potje is niet voor financiële tegenslagen die te maken hebben met dagelijkse bedrijfsvoering, zoals pandhuur. âGemiste kantine-inkomsten gaan we niet vergoeden, daar is dit niet voor bedoeld.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita