Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voorlopig online-opleiding fysiotherapie bij Saxion

457166 883266

Bij sommige opleidingen is fysiek contact onontbeerlijk. Bijvoorbeeld de opleiding fysiotherapie aan Hogeschool Saxion. Hoe doe je dat in coronatijd? Voorlopig online.

Ernst Bergboer | 1Twente

Veertig tot vijftig procent van de opleiding tot fysiotherapeut bestaat uit praktijk, volgens Marjon van Zalk-Nijboer, docente aan Saxion. Dat is een heel normaal onderdeel, inderdaad. De hele fysiopraktijk draait daar om, natuurlijk. Studenten leren masseren en oefeningen, maar ook het onderzoek naar schouders, knieën en gewrichten is allereerst een fysieke aangelegenheid. Nu anderhalve meter afstand de norm is, gaat dat niet.

Online lessen
Voor een deel wordt dat gemis opgevangen door online lessen. Van Zalk-Nijboer: We hebben in allerijl online lessen gemaakt, die er vooral op gericht zijn het puzzeltje compleet te maken. Met welke klachten komt iemand, wat moet je dan doen, waar kom je dan uit. Ze erkent dat dat vooral theoretisch is.

Studievertraging voorkomen
Het onderwijsprogramma verschuift, stelt de docente. Theorievakken worden zoveel mogelijk naar voren gehaald, praktijk uitgesteld totdat het weer kan. Op die manier kunnen we toch tachtig procent van de lessen door laten gaan. Volgens Van Zalk-Nijboer zijn docenten en studenten daar blij mee, al missen zij wel een essentieel onderdeel van de opleiding.

Ook examens vinden zoveel mogelijk gewoon doorgang. Theorietoetsen en kennistoetsen doen we online, maar ook verslagen, gesprekken en presentaties , vertelt de fysiodocente. Doel is studievertraging te voorkomen. Maar garanties zijn er niet. Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe lang de maatregelen nog van kracht blijven.

Luister hieronder naar het hele gesprek met Marjon van Zalk-Nijboer.
Beeld: Emiel Muijderman, © TC Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.