Enschede

VIDEO | Primeur en debat over minder streng straffen bij bijstand

Tijdens een allereerste online-raadsvergadering in Enschede van anderhalf uur is uitgebreid gesproken over een collegevoorstel om overtreders van bijstandsregels in de toekomst minder streng en minder snel te straffen. Alle partijen zijn het eens over de grote lijn, maar er leven nog wel de nodige vragen.

457744 HKEB7796
Ernst Bergboer | 1Twente

Er stond maar een punt op de agenda gisteravond: de maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2020. Dat is een hele mond vol. Het komt neer op de gemeentelijke verordening die bepaalt hoeveel korting op de uitkering er volgt op een bepaalde overtreding van de uitkeringsregels. Zoân strafkorting wordt in de wet âmaatregelâ genoemd.

Van kille naar warme handDie kortingen waren in Enschede altijd fors en werden bij een overtreding bijna automatisch opgelegd. Wethouder Arjan Kampman - vandaag te gast in 1Twente Vandaag - voert nieuw beleid, dat een heel andere sfeer ademt. Van maximaal streng naar vertrouwen en maatwerk, van een kille naar een warme hand. âWe brengen een groot deel van de maatregelen met de helft terugâ, vertelde Kampman in 1Twente Vandaag.

Kampman wil niet alleen de straffen verlagen, maar ze ook minder snel opleggen. Dat bleek ook de wens van het overgrote deel van de raadsfracties, gisteren. Maatregelen moeten er zijn voor mensen die zich bewust niet veel van regels en verplichtingen aantrekt. Niet voor mensen die een fout maken. Kampman: âIn negentig van de gevallen zie je dat een maatregel werkt. Dan gebeurt dat een keer en niet meer. Tien procent trekt zich er weinig van aan en dan hebben we andere afspraken.â

"Ambtenaren kunnen maatwerk aan"Veel van de vragen uit de raad gisteravond gingen over de vraag of de ambtenaren dat maatwerk van Kampman wel aankunnen. De wethouder twijfelt daar geen moment aan. âDat kan fantastisch. We hebben daar heel goede professionals.â

Waarom dat maatwerk dan eerder minder hoog op de agenda stond, is volgens hem een kwestie van opdracht. âHet is voor de uitvoering heel simpel: ambtenaren werken vanuit de opdracht van de politiek en binnen de kaders van de wet. Nu gaan de maatregelenpercentages stevig naar beneden en dat voeren zij gewoon uit. Dan gaat het alleen nog over de vraag: hoe snel leg je die maatregel op, geef je eerst een waarschuwing of niet. Dat gaan we nu uitwerken zodat we op 28 mei een verordening en een werkwijze voor ambtenaren hebben liggen waar iedereen mee uit de voeten kan.â

Kampman heeft toegezegd alle vragen vanuit de raad volgende week te beantwoorden. De kans bestaat dat er nogmaals een zogenaamde commissievergadering zal volgen, net als gisteren. Eind mei beslist de voltallige gemeenteraad.

Morgen bellen we in 1Twente Vandaag met Margriet Visser, fractievoorzitter van Enschede Anders, met de vraag welke aandachtspunten er wat haar betreft nog zijn, als het om een nieuwe maatregelverordening gaat. En we blijven het voor je volgen.

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Arjan Kampman. Hou 1Twente Vandaag en onze site in de gaten voor meer.
Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente