Enschede

Van App naar Bestemming met MaaS

Bijzonder persoonlijk vervoer nodig? MaaS Twente moet de makkelijkste en goedkoopste manier worden om van huis naar waar dan ook te komen, ook als je bijzondere vervoersbehoeften hebt. Een app, met een koppeling naar alle vervoersmogelijkheden in de regio, helpt je ermee. De aftrap van MaaS Twente vond woensdag plaats tijdens een Zoom-bijeenkomst voor belangstellenden en pers.

457828 HKEB7831
Ernst Bergboer | 1Twente

Een eenvoudige app met informatie van alle verschillende soorten vervoer die reisadvies op maat geeft. Met name voor mensen met een bijzondere vervoerswens: doelgroepvervoer, zoals Anja Prins, wethouder in Losser, dat noemde. Zij was te gast bij 1Twente Vandaag en legde uit hoe dat precies in elkaar steekt.

Vervoer makkelijker maken
âDoel is om vervoer makkelijker te makenâ, stelde Prins, âmet name voor mensen die minder makkelijk met normaal openbaar vervoer kunnen en afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een regiotaxi.â Op dit moment is het zo dat elke vervoerder en elke mobiliteitsclub een eigen app of reisplanner heeft. De MaaS-app voegt al die informatie samen. Hij geeft reisadvies en je kunt er meteen reserveren en afrekenen.

Prins noemde een voorbeeld: âStel, je zit in een rolstoel en je wil van A naar B. In de app geef je aan wat je beperkingen zijn en welke specifieke behoeften je hebt als het om vervoer gaat. Je geeft op hoe laat je ergens wil zijn, de app geeft reisadvies en je kunt meteen reserveren en betalen. Bijvoorbeeld bij automaatje, de regiotaxi, een deelauto of toch gewoon openbaar vervoer: bus of trein.â Een combinatie van al die vervoersmogelijkheden kan ook. Vervoer op maat, dus.

2021
De Zoom-kick-off van vandaag betekent niet dat de app al te downloaden is in de verschillen stores. Prins: âHij moet nog gebouwd en getest worden. Dat gaat vanaf vandaag gebeuren. We hopen dat hij in 2021 echt beschikbaar is.â In eerste instantie wordt de app ontwikkeld voor de 12.000 Wmo-cliënten die nu vooral van de regiotaxi gebruikmaken. Op termijn is hij voor iedereen bedoeld.

Acht Twentse gemeenten - Enschede, Haaksbergen, Twenterand, Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen - doen mee aan MaaS. De app kan alleen gebruikt worden voor inwoners van dat gebied. Reizen kan overal naartoe. Nou jaâ¦

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Anja Prins in 1Twente Vandaag.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente