Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | €œGeen aardverschuiving, wel een omwenteling gaande €

457898 816914

Margriet Visser, fractievoorzitter van Enschede Anders, wil niet spreken van een aardverschuiving, Maar er is wel een omwenteling gaande. Het voorstel van het College om strafkortingen op uitkeringen fors te verlagen valt bij haar in goede aarde. Maar het is nog niet wat het volgens Visser wezen moet.

Ernst Bergboer | 1Twente

Een goed begin. Zo omschrijft Visser, terugkijkend op de eerste onlinevergadering van de Enschedese gemeenteraad, de nieuwe maatregelverordening die de hoogte van kortingen op bijstands- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen bepaalt. Er is een goede stap gezet om meer naar de menselijke maat te kijken.

Vijfennegentig procent deugt
Lagere strafkortingen betekenen dat mensen minder snel in problemen komen, aldus Visser. Het was de grootste doorn in haar oog, als het om de huidige maatregelen gaat: teveel mensen kregen te snel te hoge kortingen opgelegd. Visser: Dan breng je mensen meteen in financiële problemen. Terwijl vijfennegentig procent van de mensen deugt. Dat zijn geen fraudeurs, die hebben een foutje gemaakt, maar die strafkortingen werden rücksichtlos toegepast. Fraudeurs moet je aanpakken, de anderen moeten een herkansing krijgen.

Werkwijze veranderen
Visser is blij met de omwenteling in beleid - Daar verdient deze wethouder een compliment voor. - maar kondigde desondanks een amendement aan. Dat voorstel moet, wat haar betreft, worden toegevoegd aan het voorgenomen besluit. Niet alleen die strafkortingen moeten lager, de werkwijze moet ook veranderen. Wat Visser betreft moeten mensen die niet op komen dagen na een verplichte oproep eerst een herkansing krijgen. Komen ze dan niet, dan een waarschuwingsgesprek. Bij de derde keer leg je een sanctie op.

Kijk hieronder het hele gesprek met Margriet Visser terug.

Beeld: Lars Smook, © TC Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.