Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Broodbode: nieuwe lunchroom in Enschede die niet open mag

458271 Schermafbeelding 2020 04 27 om 124241

Middenin de coronacrisis opende Bob van der Velde een nieuwe vestiging van De Broodbode in Enschede, op Het Kennispark. Maar voorlopig moet hij zich beperken tot bezorgservice.

Gerben Kuitert | Tubantia

Tachtig zitplaatsen heeft de tiende vestiging van De Broodbode op de begane grond van het nieuwe kantoor van Ecare aan het Capitool in Enschede. Daarmee heeft Kennispark dan eindelijk een lunchroom, al kan die voorlopig niet open. Als ik het vooraf had geweten, had ik uiteraard nog even gewacht met het tekenen van het huurcontract , zegt oprichter Bob van der Velde (49). Maar de verhuurder stelt zich gelukkig coulant op.

Baan opgezegd
En helemaal zonder omzet hoeft hij ook weer niet te zitten, want de helft daarvan is afkomstig uit bezorgservice. Op Kennispark zitten mijn grootste klanten , aldus Van der Velde. Het wordt alweer de tiende vestiging van De Broodbode, sinds hij in 2010 zijn baan bij La Place in Enschede opzegde en voor zichzelf begon.

Gratis broodjes bezorgd
Ik ben destijds ook midden in de crisis aan de Brinkstraat begonnen met mijn eerste zaak. Dat vond niemand toen een logische timing, maar we hebben het wel gered. Zijn eerste klanten wierven Van der Velde en zijn vrouw Michaela destijds door gebaksdozen met minibroodjes gratis te bezorgen bij bedrijven in Enschede.

Op B-locaties
Zijn geheim is dat de lunchrooms nooit op dure A-locaties zitten, maar op goedkopere B-plekken. Bovendien is de inrichting altijd huiselijk; die bestaat uit zorgvuldig uitgezochte tafeltjes en stoeltjes van de kringloop . Alle deeg wordt op ambachtelijke manier gemaakt in de eerste vestiging aan de Brinkstraat in Enschede.

Franchise
Die lunchroom, net buiten de Hogelandsingel gelegen, bestaat dus nog steeds. Later kwam daar een zaak aan de Haverstraat Passage bij, die hij met compagnon Jordy Lever runt. En nu dus Broodbode nummer drie in Enschede op Kennispark. In de drie zaken werken in totaal vijftig mensen, meest parttimers.

Afspraken
De overige vestigingen worden op franchise basis gedreven in Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Haaksbergen, Deventer en Zutphen. En dan is er nog een tiende Broodbode op wielen in de vorm van een foodtruck. Met de franchisenemers heb ik ook afspraken gemaakt , zegt Bob van der Velde. Want het is de bedoeling dat ze deze storm allemaal overleven, dat zou heel mooi zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.