Enschede

Gebedsoproep houdt politiek Enschede bezig

De gebedsoproep bij de moskee aan de Atjehstraat houdt de gemoederen in de Enschedese gemeenteraad bezig. Na spoedvragen van Erwin Versteeg over de gebedsoproep en de noodverordening, heeft ook Arjan Brouwer namens DPE vragen gesteld aan het college.

458331 968630
Erwin Waanders | Tubantia

Versteeg stelde eerder vorige week vragen over de azan en de noodverordening zoals die door burgemeester Onno van Veldhuizen wordt ingezet. Daarnaast gaf Versteeg op Facebook ook aan het vreemd te vinden hoe in de stad wordt omgegaan met een aangekondigde demonstratie.

Versteeg
âWe hebben kennis genomen van een aanvraag en afwijzing voor een demonstratie met vijf mensen. Hierin wordt verwezen naar de noodverordening en het gebruik van geluid versterkende apparatuur Er zou teveel kans zijn op een aanzuigende werking. De oproep tot gebed wordt gedaan door gebruik te maken van geluidversterkende apparatuur. Zou deze oproep dan geen aanzuigende werking kunnen hebbenâ, vroeg Versteeg zich af.

Kerkklokken
DPE gaat in op de vergelijking tussen het luiden van kerkklokken en de gebedsoproep. âHet luiden van de kerkklok wordt als excuus opgevoerd, ondanks dat deze, in tegenstelling tot de azan, een zuiver attenderende functie heeft en ook ingezet wordt voor willekeurige, neutrale gedenkwaardigheden. Dat een kerkklok geen politieke- of puur religieuze boodschap behelst en zich net zo min aan het publieke domein en de privésfeer opdringt, daar gaat men aan voorbijâ, aldus Brouwer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.