Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gebedsoproep houdt politiek Enschede bezig

458331 968630

De gebedsoproep bij de moskee aan de Atjehstraat houdt de gemoederen in de Enschedese gemeenteraad bezig. Na spoedvragen van Erwin Versteeg over de gebedsoproep en de noodverordening, heeft ook Arjan Brouwer namens DPE vragen gesteld aan het college.

Erwin Waanders | Tubantia

Versteeg stelde eerder vorige week vragen over de azan en de noodverordening zoals die door burgemeester Onno van Veldhuizen wordt ingezet. Daarnaast gaf Versteeg op Facebook ook aan het vreemd te vinden hoe in de stad wordt omgegaan met een aangekondigde demonstratie.

Versteeg
We hebben kennis genomen van een aanvraag en afwijzing voor een demonstratie met vijf mensen. Hierin wordt verwezen naar de noodverordening en het gebruik van geluid versterkende apparatuur Er zou teveel kans zijn op een aanzuigende werking. De oproep tot gebed wordt gedaan door gebruik te maken van geluidversterkende apparatuur. Zou deze oproep dan geen aanzuigende werking kunnen hebben , vroeg Versteeg zich af.

Kerkklokken
DPE gaat in op de vergelijking tussen het luiden van kerkklokken en de gebedsoproep. Het luiden van de kerkklok wordt als excuus opgevoerd, ondanks dat deze, in tegenstelling tot de azan, een zuiver attenderende functie heeft en ook ingezet wordt voor willekeurige, neutrale gedenkwaardigheden. Dat een kerkklok geen politieke- of puur religieuze boodschap behelst en zich net zo min aan het publieke domein en de privésfeer opdringt, daar gaat men aan voorbij , aldus Brouwer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.