Enschede

Nieuwe mobiele netwerk 5G vanaf woensdag beschikbaar in deze regio

Ook in delen van Twente en de Achterhoek zal woensdag al het nieuwe mobiele netwerk 5G beschikbaar zijn. âDe kwaliteit en snelheid verbetert direct.â

458411 accessibility 3570138 960 720
Martin Ruesink | Tubantia

Vodafone schakelde dinsdagavond samen met technologiebedrijf Ericsson de vijfde generatie van het mobiele netwerk in, waardoor het internetgebruik op de nieuwste mobieltjes een stuk sneller gaat.

Voorwaarde is wel, dat de klant zoân toestel heeft en ook een 5G-abonnement bij Vodafone heeft afgesloten. Als dat zo is en hij is morgen binnen het bereik van het nieuwe netwerk, dan verschijnt de aanduiding 5G op het telefoonscherm.

Omdat Vodafone en Ericsson bij de introductie van 5G eerst slim gebruikmaken van bestaande masten, technieken en bandbreedtes voor het huidige mobiele (4G) net, heeft het bedrijf als eerste een dekking van naar verwachting 60 procent van het land.

De snelheid waarmee data worden opgehaald en verstuurd zal daarmee in eerste instantie met zoân tien procent toenemen, terwijl de reactietijd (de tijd tussen versturen en ontvangen) met een derde verbetert.

Eerste stap

âHet is een heel mooie eerste stap naar echt 5Gâ, zegt woordvoerder René Loman van Vodafone, âde kwaliteit en snelheid verbetert direct, maar heeft nog niet het niveau van wat we gaan bereiken met echte 5G-technologie en meer zendmasten straks.â Vodafone laat woensdag op kaarten zien, waar sinds dinsdagnacht dekking van het nieuwe 5G-netwerk is.

De afgelopen weken zijn herhaaldelijk in Nederland telefoonmasten in brand gestoken, vermoedelijk als protest tegen de invoering van 5G. De straling zou schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen.

Beeld: Pixabay, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.