Enschede

Sporten mag weer bij Twentse clubs, zwembad blijft dicht

Kinderen en jongeren mogen sinds woensdag weer sporten. Sportverenigingen in heel Twente moeten zich aan dezelfde regels houden, maar gemeenten bepalen welke sportaccommodaties open mogen. Zwembaden blijven zeker tot 20 mei dicht.

458499 969342
Kelly Adams | Tubantia

Voetbal, tennis, hockey; kinderen en jongeren kunnen het veld weer op. Tot 12 jaar hoeven kinderen zich niet aan de anderhalve meter afstand te houden, jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen samen sporten, maar moeten wel die afstand bewaren.

Sportprotocol voor heel Twente
De sportwethouders van alle veertien Twentse gemeenten hebben samen een sportprotocol opgesteld waar alle sportclubs in Twente zich aan moeten houden. Sportparken mogen doordeweeks open van 16.00 tot 21.00 uur. Overdag moeten de sportparken beschikbaar zijn voor gymlessen van de scholen die op 11 mei weer opengaan. In het weekend mogen de sportparken van 9.00 tot 21.00 uur open.

Kantines blijven dicht, ouders moeten hun kinderen bij de ingang van het sportpark afzetten. Afhankelijk van de leeftijd worden ze daar opgewacht door een begeleider van de sportclub. Materiaal zoals ballen, pionnen en netten moeten na elke training gedesinfecteerd worden.

Sportpark open? Niet vanzelfsprekend
Het is niet vanzelfsprekend dat sportaccommodaties opengaan. Elke gemeente bepaalt dat per accommodatie. De ene gemeente wil een uitgebreid plan van aanpak, de ander neemt genoegen met een gesprek met de beheerder. Dat kan tot verschillen tussen gemeentes leiden. Ook in snelheid van openstelling.

De komende dagen kunnen steeds meer sportparken open, verwacht Rob Christenhusz, sportwethouder in Oldenzaal en coördinator van de Twentse gemeenten. âDinsdagavond hebben we het sportprotocol vastgesteld, daarna hebben colleges in hun eigen gemeente gekeken welke accommodaties woensdag open konden. Er liggen nog veel meer verzoeken die we nog niet hebben kunnen beoordelen.â

Dansen op het Cruyff Court
De versoepelde sportregels leiden tot veel vragen. Bijvoorbeeld van sportclubs die binnen trainen. âZoals de dansclub die vraagt of ze hun lessen op het Cruyff Court kunnen gevenâ, zegt Christenhusz. âDat gaan we de komende dagen bekijken.â Binnenclubs die gebruik willen maken van een buitensportaccommodatie in de buurt moeten dat rechtstreeks met de gebruikers van dat sportpark afstemmen. âAls er ruimte is, kunnen ze dat onderling regelen.â

Zwembad blijft dicht
Buitenzwembaden blijven zeker tot 20 mei dicht. Tot die datum gelden de huidige landelijke coronamaatregelen. Ook zwemmen in recreatieplassen in verenigingsverband is niet toegestaan. Wie in zân eentje een duik wil nemen in bijvoorbeeld Het Hulsbeek mag dat wel, mits er genoeg afstand is tot andere bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.